Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Gewoon Speciaal – Love Edition
  Rate this post

  In deze editie van de rubriek ‘Gewoon Speciaal’ gaan we het hebben over de liefde. Het lijkt soms alsof we er allemaal naar op zoek zijn. De online-dating-apps blijven populairder worden en de liefde is zowel in de media als in ‘real life’ veelbesproken. Toch is de liefde een onderwerp dat wel eens voor lief genomen wordt. Het is namelijk niet vanzelfsprekend om liefde te voelen of om lief te hebben.

  Liefde… Het mooiste wat er bestaat. Het wordt met gemak het belangrijkste en meest nastrevenswaardige in het leven genoemd. Tegelijkertijd zien we het lijnrecht daartegenover als spannend en grillig. Het kan zelfs ‘meedogenloos’ genoemd worden. Maar wat is het nou eigenlijk? Wellicht heeft ieder hier zijn eigen antwoord op. Er zijn heus overlappingen, maar ‘liefde’ is hoe dan ook een ruim begrip en voor niemand hetzelfde. We hebben allemaal onze verhalen over de liefde: klein, groot, in het hier en nu of in het verleden. De rol van liefde in jouw leven blijft een onderdeel van jou en je reis tot de persoon die je op dit moment bent of bent geworden.

  Waar denk jij het eerste aan?
  Er worden grapjes gemaakt wanneer de zoektocht naar díé persoon ‘to settle down with’ stil lijkt te staan, moeizaam gaat of nog in volle gang is. Dit is immers waar we aan denken bij de term ‘liefde’. Het is typerend dat we meteen uitkomen bij partnerschap. Maar waarom denken we bij ‘liefde’ eigenlijk zo snel aan een levenspartner? Is dat de belangrijkste liefde waar we in ons leven naar zoeken? Dat speciale gevoel voor die ene persoon? Zeker iets prachtigs om te mogen vinden en te ervaren maar… het is natuurlijk geen vereiste voor een geweldig, met liefde gevuld leven.

  Liefde in al haar vormen
  De gedachte dat je een liefdesrelatie nodig hebt om geluk te vinden is niet meer van deze tijd. Liefde is er in alle vormen, maten en samenstellingen. Een monogame relatie lijkt nog steeds de norm, maar ook andere relatievormen worden steeds meer geaccepteerd. Buiten partnerschap is er een wellicht zelfs diepgaandere vorm van liefde, namelijk de liefde voor je naasten: je kind, familie, vrienden of een vriend. Zij zijn er voor je wanneer je door een lastige periode gaat; ook tijdens liefdesverdriet of wanneer het even tegenzit in jouw eerder zo mooie partnerschap.

  Zelfliefde
  ‘Zelfliefde’ is een term waaromtrent in de afgelopen jaren het bewustzijn is gegroeid. Ergens kennen we het wel, maar ernaar handelen is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Tijdens je hele leven ben jij zelf je grootste gezelschap. Te allen tijde zul je het met jezelf moeten zien te doen. Toch hebben we de neiging om hard voor onszelf te zijn. Het gevoel van mislukking wanneer we denken nog niet ‘geslaagd’ zijn in de liefde is superzonde! Er hangt een soort opvatting in de lucht alsof we liefde van anderen moeten nastreven. Wanneer we nu eens beginnen met een beetje liever voor onszelf zijn, dan vallen de andere puzzelstukjes wellicht gemakkelijker op hun plek. Ben jij lief voor jezelf? Behandel jij jezelf net zo goed als jij je beste vriend zou behandelen? Waarom wel of waarom niet?

  De keuzes die je maakt in de liefde
  Als je het opneemt voor de onvolmaakte liefde, loop je kans om weggezet te worden als naïef. Wanneer je de focus legt op de moeilijke dingen en uit meerdere relaties stapt, word je al snel gezien als cynisch en gedoemd tot eenzaamheid. Blijf je vechten voor een relatie of is het tijd om er een punt achter te zetten? Welke beslissing je ook maakt: als jij zelf achter je keuze staat, siert het jou als persoon. Dit neemt niet weg dat het een moeilijk proces kan zijn. Uiteindelijk weet niemand hoe je die zoektocht naar liefde het beste kunt aanpakken. Het lijkt een spel; een raadsel dat niet op te lossen is totdat je ‘geluk hebt’.

  Hoe jonger, hoe vrijer
  Wie zijn of haar grote liefde al van jongs af aan kent, zal dit kunnen herkennen: ‘hoe jonger we zijn, hoe vrijer en opener we naar de wereld en naar anderen kijken’. We stellen nog geen eisen en voelen ons vrij om af te tasten wat we van iemand vinden zonder hier meteen een kaartje aan te willen hangen. Naarmate we ouder worden, komt er meer besef. Waar zijn we nu precies naar op zoek? In ons hoofd vormen zich langzaam lijstjes met de wensen die we in onze toekomstige partner zoeken. Het gekke van de liefde is, dat die zich hier niets van aantrekt. Want wanneer die zogenaamde ‘perfecte match’ van jouw eerdere lijstje voorbijkomt, kan uiteindelijk alle aantrekkingskracht wegblijven.

  De liefde is onverklaarbaar
  Misschien wordt je beste liefdesmatch wel iemand die op het eerste gezicht niet aan ‘je lijstje’ voldoet. Iemand met heel andere interesses, ouder of jonger dan je hoopte en met misschien wel met dat buikje dat je liever niet wilde. Toch val je als een blok voor die persoon! Alles voelt anders dan tijdens eerdere dates. De onverklaarbaarheid slaat toe. We hebben er geen controle over en weten niet de exacte reden van onze verliefdheid. Die bijzondere klik kun je direct met iemand hebben. Denk bijvoorbeeld aan een vakantieliefde. Per definitie is deze niet blijvend, maar toch kan de liefde groots en overweldigend zijn.

  Liefde overvalt je
  Soms is het niet het juiste moment, voor de één, de ander of voor beide. Met alle relaties blijft: niet alles is voor altijd. Wanneer je als een blok voor iemand valt, is er echter niets wat er verder nog toe doet. De emoties overkomen je en je kunt niet anders dan ze toelaten. Dat het ten einde komt, hoeft niet erg te zijn. Het was een belevenis en mag gezien worden als een prachtige, leerzame of in ieder geval waardevolle periode. Hoe mooi is dat eigenlijk! De liefde overvalt je, net als Cupido die opduikt met zijn pijl en boog.

  Welk type liefde het ook is: wanneer je de liefde tot onderdeel van je leven mag noemen, ben je rijk. Ook wanneer je eventuele zoektocht naar partnerschap nog niet is waar je zou willen. Over de belangrijkste vorm van liefde hebben we het nog niet eens gehad: de liefde voor het leven. Liefde voor een warme zonnestraal, een kwispelende hond of een glimlach van een vreemde. Laten we het voor nu hierbij houden: zorg dat je iedere dag een beetje verliefd bent, gewoon op jouw manier.

  ‘Hoe gaat het met de liefde?’ mag je gerust met ‘goed’ beantwoorden. Natuurlijk met een grote glimlach op je gezicht.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply