Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Het gezin centraal in nieuw Vrouw Kind Centrum
  Rate this post

  In de komende maanden wordt de kinderafdeling van het Spaarne Gasthuis in Haarlem Zuid grondig verbouwd. Onder begeleiding van Sneeuwwitje en Mickey Mouse verhuisden de kinderen daarom op 4 april tijdelijk naar een andere ­etage. De verbouwing van de kinderafdeling vormt de aftrap van het nieuwe Vrouw Kind Centrum, dat in oktober 2018 zijn deuren opent.

  In het nieuwe centrum komt naast de kinderafdeling het geboortecentrum voor de hele regio. Gynaecologen, ­verloskundigen, kraamzorg en kinderartsen werken intensief samen om zwangere vrouwen zorg op maat te geven tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Je kunt hier zowel onder begeleiding van je eigen verloskundige als de verloskundige van het Spaarne Gasthuis bevallen. Wanneer de bevalling medisch wordt, blijf je in je vertrouwde bevalsuite en komt de juiste zorgverlener bij jou. En als het nodig is, dan is er vóór de geboorte ook overleg met de kinderarts.

  Verbouwen en verhuizen
  Er volgt de komende periode een aantal verhuizingen en verbouwingen in het Spaarne Gasthuis. In oktober 2017 start de verbouwing voor het geboortecentrum.Dan verhuizen de kraam- en couveuseafdeling tijdelijk naar een andere plek. Wanneer de nieuwe kinderafdeling in gebruik wordt genomen, verhuist in april 2018 ook de kinderafdeling uit Hoofddorp naar Haarlem. In oktober 2018 gaat het Vrouw Kind Centrum open en verhuizen de afdeling verloskunde en de couveuseafdeling van Hoofddorp naar Haarlem.

  Gezin altijd samen na bevalling
  In het geboortecentrum van het nieuwe Vrouw Kind Centrum krijgt het gezin alle zorg vóór, tijdens en na de bevalling in een comfortabele bevalsuite, ook als de baby een tijdje in een couveuse moet liggen. Die komt dan inde suite te staan.

  Het Vrouw Kind Centrum gaat werken volgens de ­filosofie van family centered care: het gezin staat centraal. ­Gynaecoloog Karlijn Vollebregt: ‘Ieder kindje verdient de beste start. Voor een goede hechting is het belangrijk dat het kind vanaf zijn geboorte direct wordt omringd door de mensen die van hem houden en voor hem gaan zorgen.Dat betekent dat we moeder en baby na de bevalling niet meer scheiden van elkaar. Niet als een bevalling onder ­begeleiding van je eigen verloskundige medisch wordt,en ook niet als moeder of kind extra zorg nodig heeft.Het gezin blijft samen, vanaf het moment dat ze binnen­komen tot ze samen weer naar huis gaan.’
  De bevalsuites zijn sfeervol ingericht. Elke bevalsuiteheeft een eigen badkamer en alle medische faciliteitendie nodig zijn voor de bevalling en de verzorging erna.Ook aan de partner wordt gedacht, met een slaapfauteuil die ­uitgeklapt kan worden naar een bed.

  Samen met ouderséén team
  Alle betrokken zorgverleners komen naar het gezin toe. Samen met de ouders vormen zij één team om de zorg zo goed mogelijk te laten verlopen. Karlijn Vollebregt: ‘Een kindje op de wereld zetten en dat verwelkomen in je gezin is een bijzondere maar ook een ingrijpende ­gebeurtenis. Om de onderlinge band te verstevigen en ­vertrouwd te raken met elkaar en de verzorging van de baby, betrekken we de ouders zoveel mogelijk bij de zorg van hun pasgeboren kind. En natuurlijk bij alle keuzes en beslissingen die ermee te maken hebben. Broertjes, zusjes en andere naasten: iedereen is van harte welkom om de baby te komen bewonderen. Net als thuis bepalen de ouders wanneer ze bezoek willen ontvangen.’

  Ook de zorg voor te vroeg geboren baby’s komt in het centrum. In speciale neosuites met alle noodzakelijke medische apparatuur kunnen ouders bij hun kindje blijven slapen. Het enige verschil is dat het kindje wordt verzorgd door een neonatologieverpleegkundige.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply