Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Gezinsgerichte zorg in een huiselijke omgeving
  Rate this post

  Het Moeder- en Kindcentrum van Alrijne Ziekenhuis bestaat uit twee afdelingen: de afdeling Kind en Jeugd en de afdeling Moeder en Kind. De laatste is verdeeld in verloskunde en neonatologie.

  De afdeling Moeder en Kind verloskunde / neonatologie is een geboortecentrum waar moeders in een persoonlijke omgeving veilig kunnen bevallen. De afdeling heeft kraamsuites, verloskamers, couveusesuites en een wiegen-/ couveusezaal. ’Door het samengaan van de kraamafdeling met de neonatologie hebben de kraamverpleegkundigen altijd de expertise van kinderverpleegkundigen vlakbij’, zegt teamleider Marina Zonneveld. ‘En als een baby in de couveuse moet blijven, kan de net bevallen moeder op dezelfde afdeling blijven.’

  Gezinsgericht, veilig en gastvrij
  In het Moeder- en Kindcentrum hebben de ouders de regie. Zij mogen hun verwachtingen uitspreken en stemmen samen met het team van betrokken en deskundige ziekenhuisprofessionals af hoe zij de zorg het liefste willen inrichten. De zorg is dan ook gezinsgericht in een kleinschalige en huiselijke omgeving. Deze vorm van zorg wordt ook wel ‘Family Centered Care’ genoemd.

  Kraamsuite
  Alle klinische opnames van zwangeren die gaan bevallen, vinden in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp plaats. Maar ook vrouwen die kiezen voor een poliklinische bevalling kunnen er terecht. Na de bevalling gaan vrouwen direct naar huis of ze verblijven in een kraamsuite, waarbij de partner eventueel kan blijven overnachten.

  Afdeling Kind en Jeugd
  Ook de verpleegafdeling Kind en Jeugd bevindt zich in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp. ‘Hier behandelen en verzorgen onze kinderverpleegkundigen (ernstig) zieke kinderen van 0 tot ongeveer 18 jaar’, vertelt teamleider Joke Box. ‘We werken hierbij natuurlijk nauw samen met onze kinderartsen, maar ook met bijna alle andere specialismen en disciplines. Voor een dagopname, zoals het plaatsen van buisjes in de oren, kunnen kinderen terecht in Alrijne Leiden, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn. Poliklinische zorg vindt plaats op de locaties Leiderdorp, Leiden, Alphen aan den Rijn en Katwijk.’

  Pedagogisch team
  Op zowel de afdeling Kind en Jeugd als de afdeling Moeder en Kind / neonatologie is een pedagogisch team aanwezig. Dit team biedt een zo goed mogelijke begeleiding aan kinderen en ouders, bijvoorbeeld bij het voorbereiden en begeleiden van een kind bij operatie of onderzoek, of het adviseren van ouders in het versterken van kind-ouderrelatie en de ontwikkeling van een kind.

  Kinderwebsite
  Voor kinderen is een bezoek aan het ziekenhuis vaak nieuw en daardoor spannend. Hoe meer ze vooraf al weten over hun eerste bezoek, hoe veiliger en vertrouwder ze zich in het ziekenhuis zullen voelen. Op de speciale kinderwebsite kids.alrijne.nl kunnen kinderen zich alvast voorbereiden op hun bezoek aan het ziekenhuis. Op de site kunnen kinderen en tieners kiezen voor één van drie leeftijdscategorieën (0 tot 6 jaar, 7 tot 12 jaar en 13 tot 17 jaar), zodat ze de informatie kunnen lezen in de woorden die hen aanspreken.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply