Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Gezond eten en bewegen in de kinderopvang
  Rate this post

  Eten we verantwoord en bewegen onze ­kinderen voldoende? Dat is een vraag die ouders kan ­bezighouden.

  Tante Thea-team werkt op al zijn locaties, zowel in de Kinderopvang als BSO, met een gezonde voedingslijn geadviseerd door het Voedingscentrum. Dagelijks bieden wij vers fruit aan of een smoothie. Tevens hebben wij al enige jaren ons drinkbeleid aangepast om de suikerinname te minimaliseren. Op onze voeding hebben we een denkbeeldige scan gelegd op onder andere kleurstof, E-nummers, vetten en suikers, en we hebben de voeding waar mogelijk aangepast. Wij houden ook rekening met kinderen die van huis uit vegetarisch zijn of bepaalde producten niet mogen. Denk onder andere aan glutenvrij brood.

  Lieveheersbeestjes van snoeptomaatjes
  We hebben ervoor gekozen om infused water (met vers fruit) aan te bieden. De jufhulp kiest welk fruit er in de container gaat, zodat er betrokkenheid is. De container komt op tafel bij elk drinkmoment en staat in de zomer buiten. Het team is heel creatief, wat inhoudt dat de verantwoorde producten op een speelse wijze worden aangeboden. Zo worden van snoeptomaatjes lieveheersbeestjes gemaakt. Zeker op jonge leeftijd is het erg belangrijk wat je binnenkrijgt en leert om gezonde keuzes te maken. Dit kan bepalend zijn voor later: wat er niet aan komt, hoeft er ook niet af.
  Gezondheid is een groot goed en daar kun je nooit te vroeg mee beginnen. Wij dragen een gezonde leefwijze uit die de beroepskrachten onderstrepen door zich hieraan te conformeren.

  Beweegkriebels
  Sommige kinderen kunnen niet stilzitten, andere bewegen vanuit zichzelf niet zoveel. Door op de groepen bewust bezig te zijn met bewegen, activeren we iedereen. Het team heeft in samenwerking met de GGD een cursus ‘Beweegkriebels’ gevolgd. ‘Beweegkriebels’ staat voor korte momenten bewegen in een speelse vorm.
  Per dag worden een aantal momenten, zowel binnen als buiten, gekozen waarop er een beweegspelletje wordt aangeboden. Het gaat om korte momenten, zodat de kinderen het leuk blijven vinden en ervoor openstaan. Het is elke keer een andere bezigheid, zodat er een natuurlijke nieuwsgierigheid ontstaat om mee te doen. Het doel is meer bewegen. Dit kan gekoppeld worden aan het maandthema, bijvoorbeeld ‘Verkeer’. Op het buitenspeelplein tekenen we een zebrapad en zetten we pionnen en een stoplicht neer. Vervolgens wordt er overgestoken met de step, fietsjes of te voet. Inventief en leerzaam. Binnen zetten we een parcours uit met hoepels, matten en tunnels, waardoor er een uitdaging gecreëerd wordt om mee te bewegen.

  Gezonde voeding en bewegen gaan hand in hand en kunnen samen zorgen voor een gezonde start en een fitter leven.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply