Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Gezond eten: hoe doe je dat?
    Rate this post

    Heb jij dat nou ook? De ene week lees je dat kokosolie echt giga-gezond is omdat het een middellangeketenvetzuur is. En de volgende week hoor je op tv een arts vertellen dat het allemaal erg overtrokken is en dat je het beter niet kunt eten omdat het verzadigd vet is. Eerlijk gezegd raak ik daar altijd een beetje van in de war, terwijl voeding een belangrijk onderdeel van mijn vak is. Welke informatie klopt wel en welke niet? Dus als jij het spoor bijster bent, weet dan dat je niet de enige bent. Ik ga een paar tips met je delen, zodat het voor jou duidelijk wordt dat er twee kanten aan het verhaal zitten.

    Hoe weet je nou wat voor jou gezond is? Eigenlijk is het heel simpel. Door 120 verschillende voedingsmiddelen in één maand te eten, zorg je voor veel variatie. Dit is de basis is voor een goede gezondheid. En nee, dan bedoel ik niet de vele ingrediënten die in zakjes, pakjes, dozen en blikken zitten. Probeer zo afwisselend mogelijk te eten. Of iets goed of slecht voor je gezondheid is, hangt af van de hoeveelheid die je eet. Vijf keer per dag graan is nogal eenzijdig. Je eet ook geen vijf keer per dag bloemkool. Dat is gewoon te veel van het goede, maar één keer in de maand is prima te doen. Dat vindt je lijf trouwens ook. Als je heel gevarieerd gaat eten, krijg je heel veel verschillende voedingsstoffen binnen die allemaal een bijdrage leveren aan jouw gezondheid. De kans dat je iets te kort komt of juist te veel eet, wordt hierdoor een stuk kleiner.

    Wat moet je dan eten?
    Kies producten die niet bewerkt zijn. Gewoon puur natuur, verse groenten, vers fruit, paddenstoelen en verse kruiden. Vul dit aan met eieren, vis en gevogelte, ongebrande noten en af en toe rundvlees. Kies een goede olijfolie, roomboter en ja, ook kokosolie. Snuffel eens rond op de groente­afdeling, op de markt en bij een toko. Je kunt vast iets vinden wat je nog nooit gegeten hebt en hierdoor je lijst vergroten. Met de vakantieperiode voor de deur heb je een mooie gelegenheid om in jouw vakantieland op zoek te gaan naar lekkere onbekende gerechten. Mijn favoriet, als ik in Frankrijk ben, is Bisque de Breton (een gladde vissoep). Klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar smaakt voortreffelijk. De vele ingrediënten die erin zitten, zorgen ervoor dat ik snel mijn ‘120-lijst’ vol heb.

    Dus hoor je volgende week ergens over een onderzoek dat heeft aangetoond dat iets ongezond is om te eten, vraag je dan af hoe vaak je dat per week eet of drinkt. Kies je voor variatie, dan kan één glas rode wijn in de week echt geen kwaad. Maar drink je er vijf per dag… Tja, je weet het antwoord nu waarschijnlijk wel.

    Veel plezier op je ontdekkingsreis naar onbekende (vergeten) groenten. Wil je nog meer tips? Bezoek mijn website!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply