Rate this post
 • Gezond leven, gezonde huid
  Rate this post

  Iedereen heeft bepaalde gewoontes. Denk aan lezen voor het slapengaan of elke dag een wandeling maken. Dit zijn onschuldige gewoontes die je leven fijner of gemakkelijker maken. Maar er bestaan ook gewoontes die een minder positieve werking hebben, die zichtbaar zijn op de huid. Maar op welke manier beïnvloedt je levensstijl nou eigenlijk je huid?

  Hoe beïnvloedt roken de huid?
  Dat roken ongezond is, dat weten de meeste mensen wel. We denken aan de gevolgen voor de longen en het hart- en vaatsysteem. Maar roken heeft ook effect op de huid. Het effect van sigarettenrook op je huid is dat er vroegtijdige veroudering ontstaat. Dit komt door de vrije radicalen die toenemen bij roken. Daarnaast wordt de aanmaak van elastine en collageen ook minder. Als gevolg wordt je huid slapper en ontstaan er rimpels. Stoppen met roken is dus een stap die je kunt nemen om een gezondere leefstijl en huid te krijgen.

  Verslechtert mijn huid door alcohol?
  Alcohol kan voor een disbalans in je huid zorgen. Vooral bij overmatig alcoholgebruik ontstaan er huidproblemen. Dit komt onder andere doordat alcohol vocht en antioxidanten uit je lichaam onttrekt. Je huid wordt hierdoor droger en krijgt een doffe teint. Daarnaast worden je bloedvaten een stuk wijder, waardoor er roodheid kan ontstaan. Rosacea is een voorbeeld van een huidaandoening waarbij de roodheid zichtbaar blijft. Een wijntje op zijn tijd zal geen problemen opleveren, maar drink met mate.

  Hoe slecht is zonnen?
  De zon is een bron van warmte en maakt vitamine D aan. Daarom is de zon op zichzelf niet per sé slecht. Pas wanneer je teveel uv-straling binnenkrijgt, is het onplezierig voor je huid. Misschien lig je wel uren in de zon? Of bescherm je jezelf niet goed? De stralen dringen dan diep door, wat zorgt voor een droge huid en verbranding. Een droge of beschadigde huid is de boosdoener bij het ontstaan van vroegtijdige rimpels, pigmentvlekken of zelfs melanoom. Het is belangrijk om je huid regelmatig te blijven insmeren met een hoge SPF-factor.

  Welke eetgewoontes zijn goed voor de huid?
  Probeer allereerst gezond en gevarieerd te eten. Voeding kan zowel positief als negatief effect hebben. Voedingsmiddelen met positieve effecten zijn producten die veel vitamines en mineralen bevatten. Denk aan vitamine A, B, C, D en E. Naast eten, is water drinken een andere gezonde gewoonte. Door twee liter water te drinken, zuiver en hydrateer je je huid van binnen. Gebruik een goede vochtregulerende crème om je huid van buitenaf te voeden!

  Welke rol speelt stress bij huidgezondheid?
  Wanneer je stress hebt, maakt je lichaam meer van het hormoon ‘cortisol’ aan. Dit hormoon houdt ons scherp, maar zorgt ook voor klachten. Want cortisol verstoort de barrièrefunctie (ook wel beschermingsfunctie) van onze huid. Dat maakt de huid vatbaarder voor bacteriën, wat ertoe leidt dat acneklachten toenemen. Ook heeft stress een negatief effect op de aanmaak van collageen en elastine in de huid. Deze stofjes zijn nou juist datgene wat onze huid stevig en soepel houdt. Bovendien vermindert stress de celdeling. Juist door een goede celdeling blijft je huid jong en elastisch. Is de celdeling minder actief, dan veroudert je huid. Genoeg rust inlassen is dus van fundamenteel belang voor een fitte huid!

  Hulp bij huidproblemen
  Heb jij last van (één van) de volgende huidproblemen? Dan ben je bij Vital Huidinstituut op de juiste plek om je huid te verbeteren!
  – acne, mee-eters en onderhuidse ontstekingen
  – pigmentvlekken
  – een rokershuid
  – (acne)littekens of vlekjes
  – rimpels en (fijne) lijntjes

  Specialist in
  – huidverbetering
  – anti-aging
  – acnebehandeling
  – ontharen

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply