Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Gezond puur eten: een obsessie?
    Rate this post

    Vrijwel iedereen heeft weleens gehoord van eetstoornissen als anorexia en boulimia. Maar klinkt ‘orthorexia’ je ook bekend in de oren? Waarschijnlijk niet. Het is een vrij onbekende eetstoornis die steeds vaker voorkomt.

    Orthorexia is een eetstoornis waarbij iemand een enorme dwang heeft om gezond te eten. Nu is er natuurlijk niets mis met gezond eten, maar toch kan het zo zijn dat sommigen hierin doorslaan. Het is dan een obsessie geworden. ‘Ortho’ betekent ‘juist’; dus alleen maar eten van ‘juist’ en gezond voedsel verklaart de term ‘orthorexia’.

    Eenzijdige voeding
    Orthorexia ontstaat vaak heel geleidelijk. Het begint vaak met een overstap naar bijvoorbeeld vegetarische voeding of biologisch eten. Maar langzaam gaat die dwang naar gezonde voeding steeds groter worden. Vooral voeding met veel calorieën, vetten en suikers worden vermeden. Daarvan hebben mensen met orthorexia het idee dat ze ongezond zijn en dat dit de kwaliteit van leven negatief beïnvloedt. Op den duur komen er steeds meer voedingsmiddelen bij die mensen met orthorexia gaan vermijden (bijvoorbeeld geen vlees, vis, granen en vetten meer). Dit kan uiteindelijk lijden tot een ontzettend eenzijdige voeding, waardoor er veel tekorten in voedingsstoffen ontstaan.

    Lichamelijke klachten
    Tekorten in vitaminen en mineralen zoals kalium, ijzer, calcium, vitamine A en D kunnen veel lichamelijke klachten geven, zoals vermoeidheid, bloedarmoede, darmklachten, spierkrampen, hartritmestoornissen en ga zo maar door. Die obsessie voor gezond eten kan er dus uiteindelijk voor zorgen dat het lichaam juist steeds ongezonder wordt.

    Oorzaken
    Die dwang om gezond te willen zijn, kan verschillende oorzaken hebben. Over het algemeen zijn een onrealistisch zelfbeeld, de angst om controle over jezelf te verliezen en omgevingsfactoren een aanleiding om orthorexia te ontwikkelen. Daarnaast kan het ook een stukje erfelijke aanleg zijn of ligt de oorzaak bij een traumatische gebeurtenis.

    Mensen met orthorexia willen niet per se heel dun zijn, maar zich gezond en puur voelen. Het gaat in eerste instantie dus niet om de hoeveelheid eten, maar om de kwaliteit van de voeding. Helaas kan die obsessie langzaam wel overgaan in anorexia.

    Wanneer iemand zó bezig is met gezond eten dat er lichamelijke of psychische klachten ontstaan, is het belangrijk dat er snel begeleiding voor is (onder andere met een diëtist en psycholoog). Hoe langer iemand wacht, hoe moeilijker het is om deze eetstoornis te behandelen. Schakel dus op tijd een deskundige hiervoor in!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply