Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Een gezonde balans voor het hele gezin
    Rate this post

    Sta je er weleens bij stil hoe gezond je leeft en wat dat allemaal voor jou betekent? Ben je je bewust van wat een ‘gezonde balans’ inhoudt? De meeste mensen staan er niet bij stil. Niet voor zichzelf en ook niet voor hun partner of gezin.

    Er zijn heel veel factoren die daarop van toepassing zijn. Beweeg je wel voldoende, eet je gezond, hoe voel je je, neem je voldoende rust en slaap je gemiddeld 8 uur per dag? Heb je zorgen door ruzies, ziektes, financiële problemen, werkloosheid of andere aspecten die jou uit balans brengen?

    Al deze factoren kunnen een grote invloed hebben op jouw gezondheid en op hoe jij je voelt. Door een dieet te volgen, door slecht te eten zoals het nuttigen van kant-en-klaarmaaltijden en snacks, of door voeding te eten met te veel toevoegingen zoals E-nummers en kleurstoffen, kun je uit balans gebracht worden.

    Als je kiest voor een goede gezonde leefstijl, zul je meer balans in jouw leven ervaren. Dit voorkomt uiteindelijk ook allerlei gezondheidsklachten. De kans op overgewicht of ziekte wordt hiermee verkleind.

    En daarom is het zo belangrijk om een gezonde voeding ook in het hele gezin toe te passen; vooral bij kleine kinderen. Kinderen hebben toch vaak een eigen mening over wat ze wel en niet lekker vinden. Ouders vinden het meestal erg lastig om niet toe te geven, áls het kind maar eet. Liever iets slechts wat het wél eet, dan iets goeds waar ze van zeggen dat ze niet lusten. Maar als je ze van jongs af aan al leert zoveel mogelijk gezonde voeding te eten, dan heb je er later alleen maar voordeel bij. En ook als je ze water leert drinken in plaats van frisdrank, en zeker geen alcohol voor hun 18e. Wist je dat alcohol slecht is voor de groei van de hersenen tot hun 24ste levensjaar?

    Enkele tips voor een gezonde balans
    • Betrek iedereen, dus ook jouw kinderen, bij het bereiden van voedsel en het klaarmaken van een (gezonde) maaltijd.
    • Geef jouw kinderen kleine en vooral leuke taken.
    • Laat ze zelf een (gezond) gerecht bedenken.
    • Leer ze de verschillende groenten kennen.
    • Laat ze om meer vertrouwen en verantwoordelijkheid te krijgen, bijvoorbeeld één keer in de week mee koken of, als ze wat ouder zijn, zelf een gerecht maken.
    • Laat ze ook regelmatig nieuwe dingen proeven. En hoe vaker ze het geproefd hebben, hoe eerder ze het wél lekker gaan vinden. Kijk eens naar jezelf: hoe deed jij dat vroeger en hoe is dat nu?
    • Eet zoveel mogelijk met het hele gezin aan tafel zonder storende elementen als een mobiele telefoon of televisie. Het is een sociaal samenzijn.
    • Eet langzaam en geniet van elke hap. Bij kinderen duurt het namelijk minstens 20 minuten voordat hun hersenen het seintje krijgen dat ze vol zitten. Heb dus geduld met jouw kind als het eet. Het is namelijk belangrijker voor hun gezondheid dat ze leren hun voedsel goed te kauwen en langzaam op te eten.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply