Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Een gezonde opvoeding: een hele klus
  Rate this post

  Hoe breng jij jouw kind gezonde eet-, beweeg- en leefgewoontes bij? Hoe leer je jouw kind bewust om te gaan met tv-kijken, gamen of computeren? Hoe bespreek je het roken, drank en drugsgebruik? Hoe voorkom je dat jouw kind verslaafd raakt? Zomaar een paar heel belangrijke vragen die jij jezelf als ouder kunt stellen. Vragen die betrekking hebben op een gezonde levensstijl. Maar niet alleen voor jouw kind, maar ook nog eens voor jezelf. ­Tenslotte geef jij als ouder het ‘goede’ voorbeeld. Kinderen kopiëren graag wat jij als ouder zegt en doet, jouw gedrag, jouw eetgewoonten, jouw levensstijl.

  Vanaf je geboorte wordt jouw verdere leven bepaald. Daar wordt de basis gelegd voor jouw leefstijl. Kinderen die opgroeien in een gezin waar voldoende aandacht is voor gezonde voeding en voldoende beweging en ontspanning leren van jongs af aan om zelf gezonde keuzes te maken. Een omgeving waarin open gesproken wordt over gezondheid en vitaliteit helpt jouw kind verleidingen te weerstaan. Structuur en het stellen van duidelijke grenzen zijn van essentieel belang.

  Balans
  Je lekker in je vel voelen maakt deel uit van je gezondheid! Een gezonde leefstijl doet wonderen voor je lichaam. Het gaat over de balans tussen denken, voelen, doen, beleven, bewegen, eten, drinken en ontspannen. Beschikt jouw kind over een stevige portie zelfvertrouwen en sociale vaardigheden? Kan het goed omgaan met ­emoties en tegenslagen? Is jouw kind zich bewust van wat gezondheid betekent, dan zal jouw kind gemakkelijker de juiste keuzes maken. Jouw rol als ouder is daarbij van groot belang in het ondersteunen ervan en draagt bij aan hun levenslange gezondheid.

  Invloed van anderen
  Naast het contact thuis is de omgang van jouw kind met anderen ook van invloed op zijn of haar levensstijl. Dat kan positief en negatief zijn. Of het nu gaat over omgaan met groepsdruk rond roken, drinken, pesten of het kiezen voor een (on)gezonde snack of een boost van hun zelfvertrouwen: de invloed van jou als ouder blijft op elke leeftijd een rol spelen! Maar wanneer doe je het goed? Er is geen opleiding voor jou als ouder. Voor het merendeel ben je aangewezen op jouw eigen intuïtie.

  Wat doe je?
  Al vroeg begint jouw kind al zijn ‘eigen wil’ te ontwikkelen. Jouw kind zal zich gaan afzetten tegen gangbare normen, tegen jou en de wereld en ontdekt zijn eigen ‘ik’. Digitale media doen steeds vroeger hun intrede in de leefwereld van onze kinderen. Wat als jouw kind straks gaat roken, alcohol gaat drinken of drugs gaat gebruiken, leven op fastfood en dagenlang achter computer of tv zit? Verbieden, beperken, toelaten? Hoe ga je hier als ouder mee om?

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply