Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Gezonde tussendoortjes voor de patiënt
    Rate this post

    We zijn allemaal dol op een lekker tussendoortje als we thuis zijn. Een koekje bij de koffie, een appeltje voor de dorst en ’s avonds een hartig hapje op de bank voor de televisie. Tussendoortjes zijn lekker, maar in Tjongerschans ook gezond en bovendien goed om ondervoeding mee tegen te gaan; een veelvoorkomend probleem in Nederlandse ziekenhuizen.

    In Nederland is gemiddeld één op de drie ziekenhuis­patiënten ondervoed of heeft hij de kans om ondervoed te raken. Al een aantal jaren krijgen patiënten daarom eiwitrijke tussendoortjes om de eiwitinname te verhogen. ‘Omdat het voormalige SNAQ-assortiment onvoldoende eiwitten bevatte en er veel vraag kwam vanuit het ziekenhuis naar betere SNAQ’s, is Tjongerschans op 2 mei gestart met het aanbieden van nieuwe tussendoortjes voor ondervoede patiënten’, legt diëtiste Kim Wierda uit. ‘De nieuwe SNAQ’s zijn nóg rijker aan eiwitten. Dat is goed voor de patiënt, maar ook voor het ziekenhuis.’

    Betere voedingsinname
    Voor het onderwerp ‘ondervoeding’ is veel aandacht binnen Tjongerschans. ‘Een opgenomen patiënt die ondervoed is, heeft meer eiwitten nodig dan een patiënt in een goede voedingstoestand’, benadrukt Mieke Voskuilen, ook diëtiste bij Tjongerschans. ‘Door behalve eiwitrijke maaltijden ook eiwitrijke tussendoortjes aan te bieden, zal de patiënt een veel betere voedingsinname hebben. Een ondervoede patiënt die voldoende eiwitten binnenkrijgt, herstelt sneller en zal dus minder lang in het ziekenhuis liggen.’

    Behapbaar
    En dus is het voortaan gedaan met de worstjes, koekjes en hartige hapjes als tussendoortje voor de patiënten. ‘Samen met de Hotelservice Assistenten (HSA) van het facilitair team hebben we goed bekeken welke SNAQ’s het beste zijn’, legt Mieke uit. ‘Daarbij keken we niet alleen naar smaak en de hoeveelheid eiwitten. Ook het aantal calorieën en de grootte van het tussendoortje moeten goed zijn. Het moet natuurlijk wel een beetje behapbaar blijven voor de patiënten.’ Zo is er gekozen voor een ‘bouwsteentje’ als tussendoortje en SNAQ’s in een eenpersoonsverpakking, zoals een yoghurt-Breaker, vruchtenkwark, Griekse yoghurt en een EatNaturel reep. Het kaasje is op de lijst blijven staan. Kim: ‘Je ziet dat er nog steeds veel variatie is. Dat is belangrijk, want geen patiënt is gelijk. Iedereen heeft zijn eigen wensen en behoeftes.’

    Voedingslijsten en advies
    Naast de nieuwe SNAQ’s zijn volwaardige hoofdmaaltijden en zuivelgebruik ook van groot belang voor voldoende eiwitinname. Om dit goed in kaart te brengen, zijn de voedingslijsten onmisbaar. ‘Wat eet de patiënt en eet hij wel genoeg? Soms is een boterham met kaas en een beschuitje met jam niet genoeg’, weet Kim. ‘Op basis van de voedingslijsten kunnen wij een passend advies geven. Zie het als ‘advies op maat’ voor de patiënt.’

    De vernieuwing zal in het begin even wennen zijn. ‘Er zullen vast wat vragen zijn, dus daarom willen wij benadrukken dat wij altijd klaarstaan voor de medewerkers die vragen hebben’, aldus Mieke. ‘Kom gerust bij ons langs. Het is allemaal in het belang van de patiënt en ons ziekenhuis. Dit is een mooie stap die we zetten.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply