Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Gezonde voeding, gezonde basis!
  Rate this post

  Jong geleerd, is oud gedaan. Helemaal als het gaat om een gezonde levensstijl. Als kinderen al op jonge leeftijd verantwoord eten en genoeg bewegen, dan is het voor hen een stuk gemakkelijker om die levensstijl later te behouden. Juist dat is waardevol in een tijd waar ruim de helft van de Nederlanders kampt met overgewicht. 

  In Alphen streven verschillende instanties naar een gezonde omgeving voor iedereen. Zo zet JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) zich samen met verschillende partners, zoals scholen, huisartsen en sportverenigingen, in om gezond eten en bewegen voor jongeren gemakkelijk en leuk te maken.

  Gezonde keuzes maken kun je leren
  Ook buitenschoolse opvang Amarant, onderdeel van Junis Kinderopvang, wil kinderen leren om gezonde keuzes te maken. Samen met pedagogisch medewerkers proberen de kinderen nieuwe recepten uit en denken ze mee over buitenactiviteiten en (het verbeteren van) maaltijden. Er worden zoveel mogelijk onbewerkte producten gebruikt uit de eigen moestuin. Zo bedachten ze een gezonde groentedonut en zijn soeprecepten aangepast op aanraden van de kinderen. JOGG organiseerde aanvullend een pitchwedstrijd waarbij kinderen nadachten over hoe Junis nóg gezonder kan worden: de Junis Challenge. De winnende groep bedacht een idee om door middel van speelmateriaal meer te sporten buiten in de wijk. Zorg en Zekerheid sponsorde de speeltoestellen, waardoor het idee echt kon worden uitgevoerd!

  Tip: kijk op Junis.nl onder de locatie Amarant voor lekkere en gezonde recepten!

  Kookclub voor kinderen
  BSO Amarant zorgt er ook op andere manieren voor dat kinderen bewuste voedingskeuzes maken. Pedagogisch medewerkers zetten dagelijks gezond eten op tafel, prikkelen de nieuwsgierigheid van kinderen en geven zelf het goede voorbeeld. In de kookclub ‘Puur Natuur’ worden de kinderen uitgedaagd om nieuwe dingen te proeven. Want wat is leuker dan je zelfgemaakte gerecht proeven?

  Tips om gezond eten leuker te maken
  – Als je zelf iets gekookt hebt, is het opeten daarvan nóg leuker. Betrek je kinderen bij het koken. Op die manier leren zij ook wat er eigenlijk op hun bord ligt.
  – Is je kind jarig? Denk dan eens aan een gezonde traktatie. Wees bijvoorbeeld creatief met mandarijnen, tomaten en bananen. Op internet zijn hier veel lekkere en leuke ideeën voor te vinden!
  – Forceer je kind niet om zijn/haar bord leeg te eten. Stimuleer dat niet al het lekkers als eerste wordt opgegeten (vlees, pasta). Serveer bijvoorbeeld eerst de groenten.
  – Varieer met voeding. Dat maakt het eten van gezonde maaltijden en tussendoortjes leuker.
  – Natuurlijk geef je zelf het goede voorbeeld.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply