Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Gezonde voeten, blije voeten!
  Rate this post

  Een mens loopt in zijn leven heel wat af. Als je daar eens goed bij stilstaat, realiseer je je pas hoe belangrijk je voeten zijn. Het is zelfs zo dat problemen aan je voeten pijn aan je knieën, heupen, rug of nek kunnen veroorzaken!

  Een beetje extra aandacht voor je voeten kan dus geen kwaad. Wanneer je voet niet de juiste ondersteuning krijgt of in zijn beweging wordt belemmerd, kunnen er vervelende klachten ontstaan. Dat kan variëren van een stekende pijn in de voorvoet, een pijnlijke uitstraling richting de tenen, een scheve grote teen, hamertenen of pijn onder de voetholte. Klachten kunnen soms binnen één dag ontstaan, maar verdwijnen vaak niet net zo snel als ze gekomen zijn. Vooral wanneer het spier- en zenuwklachten betreft, kan het wel een half jaar duren voordat je weer pijnvrij bent.

  Voetklachten
  In zijn werk als Registerpodoloog wordt Jasper Wanders vrijwel dagelijks met voetklachten geconfronteerd. ‘Ik richt me op het voorkomen en behandelen van voetklachten én de daaruit voortvloeiende klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Naar aanleiding van een uitgebreide anamnese, ganganalyse, houdingsanalyse en voet- en schoeninspectie probeer ik de oorzaak van de klachten te achterhalen. Dat kan bijvoorbeeld een verkeerde voetenstand zijn. Een verkeerde voetenstand kan klachten geven elders in het lichaam, en wordt mogelijk veroorzaakt door een verkeerd looppatroon of verkeerd bewegen. Als ik dan de oorzaak gevonden heb, zorg ik voor aanpassingen om de klachten te bestrijden. Dat kan bijvoorbeeld heel simpel door het geven van een goed schoenadvies. Vrouwen hebben bijvoorbeeld vier keer zoveel last van voetproblemen als mannen. Eén van de oorzaken daarvan is het dragen van schoenen met hoge hakken. Maar er kunnen ook andere zaken aan problemen ten grondslag liggen en dan moet de stand van de voet bijvoorbeeld worden gecorrigeerd met een zooltje of orthese. Ook voetentrainingen kunnen uitkomst bieden.’

  Barefoot
  ‘Eigenlijk is het nóg beter voor je voeten om géén schoenen te dragen’, vervolgt de Registerpodoloog. ‘Ik loop zelf ook blootsvoets. Oké, het is wel even wennen, maar daarna is het echt een verademing om zonder schoenen te lopen. Niet alleen je voeten worden er sterker door, maar het heeft ook grote voordelen voor de rest van je lichaam. Zo stimuleert het je bloedsomloop, worden afvalstoffen sneller afgevoerd, vloeien spanningen af en worden depressies verminderd. Voor wie barefoot een stapje te ver gaat, is er speciaal minimalistisch schoeisel: schoenen die zich aanpassen aan de bewegingen van je voeten en tenen. Dit is hét alternatief voor het lopen op blote voeten. Het geeft je vrijheid en zorgt voor lichtheid en flexibiliteit.’

  Over Wanders Podologie
  Heb je voetklachten? Blijf er niet mee doorlopen, en laat de (sport)registerpodoloog hier met een deskundige blik naar kijken. Jasper ‘Ik help je graag met je voetklachten. Je kunt bij mij terecht voor voetklachten, enkel-, onderbeen-, bovenbeen-, knie-, heup-, rug- en nekklachten, diabetische en reumatische voeten, artrose of reumatoïde artritis. Ook bied ik kinderpodologie aan. Daarnaast kun je met al je vragen over barefoot lopen bij mij terecht.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply