Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Gezonde voeten: een heel lang leven!
    Rate this post

    De voeten van je kinderen maken een snelle ontwikkeling door. Heeft jouw kind voetklachten of problemen met de motoriek? Dan is het verstandig om hem of haar te laten controleren door de podoloog.

    Problemen aan de kindervoeten kunnen zich uiten in een afwijkend looppatroon, een afwijkende houding of een sterk afwijkende voetstand. Mogelijk leiden de problemen aan de voeten tot klachten in andere delen van het lichaam, zoals de benen, heupen of de rug. Wacht dus niet te lang met hulp: je kinderen (en hun voeten) moeten nog lang mee!

    Hielpijn bij kinderen
    Een vaak voorkomend voetprobleem bij kinderen is ‘Morbus Sever’: een ontsteking aan het hielbeen. Deze aandoening komt vooral veel voor bij kinderen tussen de 8 en 13 jaar die actief sporten. De buitenste schijf (groeischijf) van het hielbeen (calcaneus) bevindt zich aan de achterkant van het hielbeen. Tijdens de groei is de nog niet volgroeide groeischijf vaak kwetsbaar en kan deze geïrriteerd raken. Vlak daarboven hecht de achillespees aan. Deze kan tevens een vergrote trekkracht geven door een afwijkende voetstand en de groeischijf provoceren. Als de buitenste schil van het hielbeen ontstoken of geïrriteerd raakt, dan wordt dat Morbus Sever genoemd.

    Klachten
    Meestal uiten de klachten bij Morbus Sever zich als pijn ter hoogte van het hielbeen en een eventuele zwelling van de aanhechting van de achillespees. Sommige kinderen gaan op hun tenen lopen om minder pijn te ervaren. Morbus Sever heeft een gunstig spontaan verloop: de klachten verdwijnen meestal vanzelf wanneer je kind volgroeid is. In de tussentijd kunnen sportende kinderen in ontwikkeling veel pijn en last ervaren. Gelukkig kan register podoloog Anja Mehagnoul helpen!

    Behandeling
    Met het stellen van de juiste vragen en een lichamelijk onderzoek stelt Anja vast of de klachten inderdaad worden veroorzaakt door een geïrriteerd hielbeen (groeischijf) of dat er misschien iets anders aan de hand is. Hierbij wordt gebruikgemaakt van meet- en analyseapparatuur. Tijdens het onderzoek let Anja op afwijkingen, pijnklachten, de plaats van de pijn en de leeftijd van je kind. Na het verzamelen van alle gegevens stelt ze een passend zorgplan op. Een beperkte tijdelijke hielbelasting tijdens sport en alledaags lopen is van belang. Oplossingen zijn bijvoorbeeld een aanpassing van de schoenen (zoals een verende steunzool onder de hiel), een verhoging van de hak, het aanmeten van een vervangende podotherapeutische zool en het geven van bewegings- en schoenadvies.

    Ook bij de volgende klachten kun je met je kind langsgaan bij Anja:
    heel vaak struikelen, niet lang kunnen lopen, afwijkende teenstand, ingegroeide nagels, klachten aan de knie, heup en de rug, beenlengteverschil, snel afslijten van schoenen, naar binnen of naar buiten gedraaide of gekantelde enkels en voeten

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply