Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Goed begin voor je gezin
    Rate this post

    Als je tijdens je zwangerschap wordt begeleid door de verloskundige, dan kun je ervoor kiezen om thuis te bevallen of in het ziekenhuis. Kies je voor Rijnstate, dan begeleidt je verloskundige samen met een verpleegkundige van het ziekenhuis de bevalling en het kraambed. Je overlegt met je verloskundige wanneer je naar het ziekenhuis gaat. Wanneer je om medische redenen in het ziekenhuis bevalt, word je begeleid door het verloskundig team van het ziekenhuis. Dit team bestaat uit gynaecologen, assistent-gynaecologen, klinisch verloskundigen en verpleegkundigen.

    Ervaringen op een gezinskamer
    Jan Willem en Melissa konden na de geboorte van en hun zoontje Louk op een gezinskamer verblijven: ‘Doordat we met z’n drieën continu op één kamer waren, hebben we veel verzorging zelf kunnen doen: luiers verschonen, temperaturen, in bad doen; bijna alsof je thuis bent.’ Melissa: ‘De samenwerking tussen Verloskunde en Neonatologie vind ik heel goed. Ze waren erg behulpzaam en positief. Daardoor voelden we ons echt ondersteund. We hebben Louk in die eerste week zien groeien van een zieke naar een gewone, gezonde baby!’

    Op de operatiekamer
    Ook als je een keizersnede moet ondergaan, is het onze intentie om moeder, vader en kind zoveel mogelijk bij elkaar te houden. De (aanstaande) vader mag mee op de operatiekamer en na de geboorte blijft het kindje in een ‘HugMee’-doek op de buik van de moeder bevestigd. Zo wordt het eerste huid-op-huidcontact zo veilig en comfortabel mogelijk gemaakt.

    Donatie navelstrengbloed
    Bij Rijnstate is het mogelijk om navelstrengbloed te doneren vlak na de geboorte. Tijdens je bezoek aan de poli ontvang je hier alle informatie over als je dit graag wilt. Het navelstrengbloed wordt direct na de geboorte van de baby afgenomen als de navelstreng is doorgeknipt, en opgestuurd naar de bloedbank Sanquin. De afname is pijnloos en zonder risico. Navelstrengbloed kan gebruikt worden bij stamceltransplantaties, bijvoorbeeld bij mensen met leukemie (kanker).

    Zorg voor ernstig zieke baby
    Mocht je kindje na de bevalling extra zorg nodig hebben, dan kun je binnen Rijnstate blijven: onze af­deling Neonatologie heeft ook een High Care unit met 9 bedden en zit om de hoek van de afdeling Obstetrie. Als je zelf niet meer op de afdeling Obstetrie opgenomen bent, kun je via een webcam vanuit huis je kindje zien wanneer je dat wilt.

    Gezinsgerichte zorg
    Na de bevalling kun je meestal al snel naar huis. Soms is het om medische redenen nodig om in het ziekenhuis te blijven. Om voor jou, je kind en je partner de optimale situatie te creëren voor het ontwikkelen van een hechte band, streven we ernaar dat je als gezin op 1 kamer kunt verblijven. Jij en je pasgeboren baby worden dan samen opgenomen op de afdeling Obstetrie (de kraamafdeling) of de afdeling Neonatologie op 1 van onze 12 gezinskamers, als er plek is. De partner kan veelal (tegen een kleine vergoeding) ook op de kamer overnachten.

    Borstvoeding
    Voorlichting en begeleiding bij borstvoeding zijn een belangrijk onderdeel van de zorg aan patiënten op de afdeling Obstetrie en afdeling Neonatologie. We hebben lactatiekundigen in dienst die hierin gespecialiseerd zijn. Rijnstate mag de naam ­‘borstvoedingsvriendelijk ziekenhuis’ hanteren en is gecertificeerd.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply