Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Goed eten om te groeien
  Rate this post

  Rond de eerste verjaardag is een kind drie keer zo zwaar als bij de geboorte. Na deze eerste groeispurt gaan de meeste kinderen wat minder eten. Daar hoef je je geen zorgen over te maken, dat is normaal.

  Is je kind een jaar of twee, dan krijgt hij of zij een eigen willetje. Je kind kan ‘nee’ gaan zeggen, ook als je hem eten geeft. Jij bepaalt wanneer je eet en wat je eet. Je kind bepaalt hoeveel hij eet. Geef wat de pot schaft en niet iets anders. Ook al maak je je zorgen omdat je kind nauwelijks iets lijkt te eten of maar één ding wil, blijf gewoon het eten voorzetten. En geef niets extra’s tussendoor, omdat je denkt dat je kind te weinig binnenkrijgt. De aanhouder wint!

  Steeds een beetje dikker
  Sommige kinderen eten elke dag meer dan hun lichaam nodig heeft. Daardoor krijgen ze te veel lichaamsvet. Het vet gaat niet vanzelf weg met de groei. Als je kind te veel eet en niet genoeg beweegt, kan overgewicht ontstaan.

  Neem tijd voor een ontbijt
  Je hebt energie nodig om de dag te beginnen. Die krijg je door wat te eten. Een ontbijt geeft energie om te leren, om te spelen en om te groeien.

  Ontbijt en lunch
  Zorg dat je kind gezond aan de dag begint. Brood, pap of muesli zijn goede starters. Ga je voor brood? Kies dan bruin- of volkorenbrood. Daar zitten meer vitaminen en vezels in. Voor de lunch geldt hetzelfde als voor het ontbijt. Ga bij broodbeleg voor magere kaas en vleeswaren, jam of sandwichspread. Afwisseling en af en toe iets speciaals is natuurlijk prima.

  Eet gevarieerd en gezond
  Stel een warme maaltijd samen van aardappelen, rijst of pasta, met voldoende groente en vlees of vis. ­Diepvriesgroente is prima. Vlees en vis, of vervangers ­hiervoor, zijn belangrijke bronnen van eiwitten en ijzer.

  Drinken
  Kinderen hebben, afhankelijk van hun leeftijd, 1 tot 1,5 liter vocht nodig. Geef je kinderen melk, thee, water of drinkbouillon. Drinken is goed, maar liever geen vruchtensappen en yoghurtdranken. Daar zit veel suiker in en dat is slecht voor de tanden en geeft meer kans op dik worden.

  Tussendoortjes
  Geef je kind maximaal 4 tussendoortjes. Een stukje fruit is een heerlijk tussendoortje. Worteltjes, komkommer of kleine tomaatjes ook. Een rijstwafel of en plakje ontbijtkoek is prima.

  Gezellig eten
  Eet met het hele gezin op vaste tijden aan tafel, zonder tv. Kondig het eten ook vooraf aan, zodat je kind weet dat hij zijn spel moet stoppen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply