Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Goed gehecht voor het leven
  Rate this post

  De eerste relatie die een baby aangaat, die met zijn ouders of verzorgers, is een blauwdruk voor de latere relaties in zijn leven. In de eerste maanden wordt een stevige basis gelegd, die niet snel kapot kan gaan. Toch kan er door allerlei oorzaken iets misgaan in het hechtingsproces.

  Hechting heeft veel te maken met hoe je later met stress omgaat. Bij een baby van circa zes maanden wordt het stressresponssysteem afgesteld en dat geeft aan hoe gevoelig je later in je leven zal worden voor stress. Om deze reden is het dus heel belangrijk dat de ouders de stress voor de pasgeboren baby zo laag mogelijk houden. Er zijn helaas allerlei oorzaken waardoor de hechting niet goed verloopt: een heftige bevalling, een te vroeg geboren kindje of een postpartum depressie. Ook kan bepaalde gezinsproblematiek, zoals verslaving, armoede of psychische problemen, een grote invloed hebben op het hechtingsproces.

  Knuffelen, wiegen en dragen
  Om de hechting te bevorderen is het belangrijk dat je er bent voor je kindje, fysiek en mentaal. Het is heel gezond om je kindje te knuffelen, huid-op-huidcontact te bieden en te wiegen. Dragen in bijvoorbeeld een draagdoek, lekker dichtbij, veilig en warm is een goede manier om dit te combineren. Vanuit de veilige haven die jij hem biedt, kan jouw kindje de wereld verkennen en leren door vallen en opstaan. Wanneer het troost of aandacht nodig heeft, dan weet het jou te vinden. Een veilige hechtingsrelatie is dan ook een mooie afstemming tussen afstand en nabijheid.

  Té gehecht zijn, kan niet
  Karlijn Arntz, orthopedagoog van Gezin in Balans: ‘Ik help ouders bij het bevorderen van het hechtingsproces met hun kind. Daarbij richt ik me niet alleen op de ouders of het kind, maar op de relatie tussen hen. De ouder-kindrelatie is mijn cliënt. Een goed gehecht kind heeft betere schoolresultaten, luistert beter naar volwassenen, is sociaal competenter en stressbestendiger. Tevens werkt het immuunsysteem optimaler. Moeders die niet lekker in hun vel zitten, een traumatische bevalling hebben gehad, een vroeggeboorte hebben meegemaakt of een huilbaby  hebben, kunnen bij mij terecht voor hulp.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply