Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Goed slapen doet goed ontwikkelen
    Rate this post

    Iedere baby is uniek en dus is het logisch dat iedere baby ander gedrag vertoont. De baby van de buurvrouw slaapt de hele nacht door, maar die van jou wordt steeds wakker. Dit is heel vervelend voor jou als moeder. Maar het slaapgedrag kan ook invloed hebben op de ontwikkeling van je baby.

    Het is niet erg als je baby af en toe eens wakker wordt ’s nachts of een keer het middagdutje overslaat. Maar als je baby regelmatig overdag weigert te slapen, of juist steeds ’s nachts wakker wordt, dan kan dit leiden tot een verstoord slaappatroon. Signalen van zo’n verstoord slaappatroon uiten zich in veel huilen waarbij de baby niet neergelegd wil worden en het alleen in jouw armen slaapt. Niet alle baby’s die overdag weinig slapen huilen veel, maar als een baby bijna nooit huilt en weinig interesse toont om te bewegen of moeite doet om te bewegen, kunnen dat ook tekenen zijn van slaapgebrek.

    Rust en regelmaat
    Als een kindje veel huilt, kan dat voor ouders reden zijn om te denken dat het aan de voeding ligt of onrijpheid van de darmen, wat leidt tot krampjes en winderigheid. Toch is dit niet altijd de oorzaak van het vele huilen van een kind. Voor ieder kind is het belangrijk rust en regelmaat aan­geboden te krijgen. Kinderfysiotherapeut Leonie Schijf van First Step kinderfysiotherapie kan met je meekijken en je adviseren: ‘Misschien zie je niet direct het verband tussen slaapproblemen en fysiotherapie, maar dat verband is er zeker wel! Als het slaappatroon van jouw baby is verstoord, kun je je voorstellen dat je kindje oververmoeid raakt, en dit kan invloed hebben op zijn motorische ontwikkeling. Want voor ontwikkelen heb je energie nodig! Om dit te voorkomen, kan het dus nuttig zijn om contact op te nemen met de kinderfysiotherapeut. Ik zie vaak onrustige baby’s en merk dat niet alle ouders weten op welke signalen ze moeten letten. Zo kunnen ook overstrekken of een gebrek aan interesse tekenen van vermoeidheid zijn.’

    Anticiperen op slaapsignalen
    Leonie: ‘Ik leer ouders bijvoorbeeld om de slaapsignalen van hun kindje te herkennen. Niet alle kinderen laten duidelijk zien dat ze slaap hebben en daardoor kun je als ouder wel eens te laat zijn met het op bed leggen van je kind, waardoor het kind overprikkeld raakt en niet meer in slaap kan komen. Samen gaan we het kindje observeren en coach ik ouders in het herkennen van en anticiperen op de slaapsignalen van hun kind. Ook kan het voorkomen dat ik adviseer je baby in te bakeren of een zacht muziekje af te spelen tijdens het slapen. Zo geef ik per kindje weer andere passende adviezen. Het is dus echt maatwerk. Omdat een kindje vaak moet wennen aan een verandering in zijn overzichtelijke leventje, kan het best gebeuren dat je kind de eerste dagen juist heel onrustig reageert op zo’n muziekje of inbakerdoek. Geef het wat tijd. Soms duurt het wel 10 dagen tot je baby gewend is. Aan de andere kant: vertrouw altijd op je eigen moeder­gevoel. Als de reactie van je kind bij jou niet goed voelt, is dat een signaal en ik bespreek graag met je hoe we dit gaan aanpakken’, aldus een betrokken Leonie.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply