Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Goed voorbereid de bevalling in
  Rate this post

  Het is belangrijk dat je tijdens je zwangerschap blijft bewegen. Een optimale conditie voor, tijdens en na je zwangerschap is essentieel voor de bevalling (toch een vorm van topsport!) en een snel herstel daarna. Met ZwangerFit word je erop voorbereid om in een optimale conditie te bevallen. 

  ZwangerFit heeft actieve lessen en theorielessen die in de verhouding 3:1 gegeven worden. De zwangere vrouw of
  de pas bevallen vrouw kan zo elke actieve les volgen en uitsluitend gericht deelnemen aan die theorieles die
  aansluit bij haar behoefte op dat moment. De theorie-­onderwerpen variëren.

   Actieve lessen
  De actieve lessen ZwangerFit hebben een vaste opbouw: eerst is er aandacht voor de warming-up en is er een lichte fitheidstraining ter verhoging van de conditie. Daarna wordt gericht geoefend op de versterking en coördinatie van diverse spieren. Speciale aandacht wordt besteed aan coördinatie, stabilisatie en spierversterking van het bekken en de bekkenbodem. Daarnaast wordt gericht geoefend op de versterking en coördinatie van diverse spieren, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen.

  ZwangerFit biedt de oefeningen op muziek aan. Het is geen aerobicles voor zwangeren, maar actief oefenen met zorgvuldig gekozen muziekgebruik als toevoeging. Er wordt gebruik gemaakt van basiselementen uit de fitness en aerobics. Afhankelijk van de mogelijkheden kan in de actieve ZwangerFit lessen gebruik gemaakt worden van fitness­apparatuur of klein oefenmateriaal.

  Theorielessen
  De theorielessen ZwangerFit geven een waardevolle aanvulling rond kennisoverdracht en uitleg. Alle onderwerpen die betrekking hebben op de zwangerschap, baring en de periode na de bevalling komen aan bod, uitgebreid met specifieke kennis op het gebied van de functie en mogelijke functiestoornissen van het bekken en de bekkenbodem en het houdings- en bewegingsapparaat. Uiteraard zijn de partners van harte uitgenodigd voor de theorielessen (zonder extra kosten).

  Kijk voor meer informatie en de data van de lessen op de site van Fysiotherapie Gezondheidscentrum Wesselerbrink, of informeer even bij de balie.

  Bekkenfysiotherapie
  De spieren van de lage rug, buik en bekken spelen een belangrijke rol bij houding en bewegen. De bekkenbodemspieren hebben daarnaast een belangrijke taak bij plassen, ontlasten, vrijen, dragen en bevallen.

  Tijdens de zwangerschap, maar ook na de bevalling, kunnen pijnklachten ontstaan. De klachten worden beïnvloed door bewegen en belasten. De pijn werkt remmend op de spieren die voor de stabiliteit van het bekken en lage rug zorgen. De bekkenbodemspieren kunnen deze verminderde stabiliteit compenseren. Als het te lang duurt kan een overactieve bekkenbodem ontstaan. De bekkenbodem kan dan moeilijk ontspannen (noodzakelijk bij plassen, poepen en vrijen). Het is belangrijk om deze vicieuze cirkel zo vroeg mogelijk te doorbreken.

  De bekkenfysiotherapeut is dé specialist als het gaat om het herkennen van de samenhang tussen de verschillende klachten en de beleving hiervan (emotie).

  Stuitpijn na de bevalling (pijn bij zitten) kan met een eenvoudige uitwendige mobilisatie (NIMOC) verholpen worden door bekkenfysiotherapeut Ans Mulder. Zij heeft hiervoor een speciale opleiding gevolgd.

  Fysiotherapie voor kinderen
  Kinderfysiotherapie richt zich op problemen ten aanzien van het bewegingssysteem en het bewegen van kinderen (0 – 16 jaar). Wanneer je kind problemen ondervindt met bewegen, dan is de kinderfysiotherapeut de aangewezen zorgverlener.

  Na de opleiding tot algemeen fysiotherapeut kun je je specialiseren tot Master kinderfysiotherapeut. Je bent dan specialist in de normale en afwijkende motorische ontwikkeling bij kinderen van 0-16 jaar. De taak van de kinderfysiotherapeut is om het probleem in de motorische ontwikkeling in kaart te brengen, te bespreken, te behandelen en zo nodig door te verwijzen.

  Kinderfysiotherapeut Linda Collet van Fysiotherapie Gezondheidscentrum Wesselerbrink: ‘Wat ik zoal tegenkom in de praktijk, zijn baby’s met een voorkeurshouding, huilbaby’s, schrijfproblematiek, dyspraxie, kinderen met een ontwikkelingsachterstand, revalidatie na blessures, een ongeluk, ziekte of operatie en kinderen met overgewicht.’

  De kinderfysiotherapeut heeft gespecialiseerde kennis en vaardigheden met betrekking tot:

  – de motorische ontwikkeling en motorisch leren van het kind
  – specifieke bewegings- en houdingsaandoeningen
  op kinderleeftijd
  – fysieke fitheid en training van spieren, hart- en longfunctie bij kinderen
  – specifieke fysiotherapeutische (technische) vaardigheden voor het behandelen van kinderen
  – specifieke pedagogische vaardigheden voor het behandelen van kinderen en het begeleiden van het gezin / ouders
  – signaleringsfunctie voor de inzet van andere zorgdisciplines, zoals logopedie, ergotherapie, ambulante begeleiding en specialistische tweedelijns zorg

  De kinderfysiotherapeut heeft de mogelijkheid om kinderen en hun ouders thuis te begeleiden indien nodig.

  Vergoeding
  Elk kind van 0 tot en met 18 jaar oud is automatisch verzekerd voor kinderfysiotherapie. In eerste instantie worden negen behandelingen altijd vergoed. Dit kan met onderbouwde redenen nogmaals met negen verlengd worden.

  Na deze, in totaal achttien, vergoede behandelingen heeft het kind nog recht op het aantal behandelingen waarvoor het in zijn / haar aanvullende zorgverzekeringspakket verzekerd is.

  Over Fysiotherapie 

  Gezond heidscentrum ­Wesselerbrink

  Fysiotherapie Gezondheidscentrum Wesselerbrink biedt verschillende specialisaties, namelijk sportfysiotherapie, bekkenfysiotherapie, geriatriefysiotherapie, hart-/ vaat- /longfysiotherapie, manuele therapie, echografie en kinderfysiotherapie. De praktijk in het Gezondheidscentrum Wesselerbrink beschikt over een moderne en volledig uitgeruste oefenzaal;
  ideaal voor de beweegprogramma’s en voor het ­trainen als vervolg op de reguliere behandeling.

  Je kunt ook bij ons terecht in onze dependance in
  het Medisch Centrum Broekheurne, Ramelebrink 7
  in Enschede.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply