Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Goed voorbereid je zwangerschap in
  Rate this post

  Een goede zwangerschap begint met een optimale voorbereiding. Veel vrouwen (en mannen) zijn zich daar wel van bewust. Bekend zijn over het algemeen ‘tijdig starten met foliumzuur’ en ‘stoppen met roken en alcohol’.

  Maar je kunt veel méér doen om te zorgen voor een ­verbeterde vruchtbaarheid en een gezonde baby. Een goede voorbereiding op een zwangerschap begint al minstens anderhalf jaar voor de bevruchting. De kans op een bevruchting, een goede innesteling en vervolgens een goede zwangerschap, een vlotte bevalling en een gezond kind neemt toe door een tijdige voorbereiding.

  Extra advies of hulp
  Het kan echter ook zijn dat je door ziekte of door bijvoorbeeld een onregelmatige of afwezige menstruatie extra advies of hulp nodig hebt bij je kinderwens. De Vrouwenpoli kan je daarbij helpen en streeft naar het aanspreken van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Het doel is een behandeling en/of begeleiding die de onderliggende oorzaken van het niet of moeilijker zwanger worden aanpakt en niet hoofdzakelijk gericht is op symptoombestrijding. Een voorbeeld is het polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Vrouwen met PCOS worden niet of niet vaak ongesteld. De eisprong blijft uit. Het is vaak mogelijk om een eisprong op te wekken met hormonen, maar dan wordt voorbijgegaan aan de onderliggende oorzaak van PCOS en de gezondheidsrisico’s daarvan voor de langere termijn (zwangerschapscomplicaties, suikerziekte, hart- en vaatziekten). Het is net zo goed mogelijk om de cyclus op een natuurlijke wijze te herstellen.

  Oorzaken behandelen
  Volgens de visie van de Vrouwenpoli is het beter om oorzaken te vinden en te behandelen. Op deze wijze wordt jullie gezondheid en die van jullie kind positief beïnvloed. De patiënt en arts zijn elkaars partner bij het bepalen van de meest geschikte therapie. De artsen richten zich op de persoon als geheel. Ze nemen de tijd voor patiënten, luisteren naar hun (ziekte)geschiedenis en hebben oog voor de context van ziekte: de interactie tussen genetische kenmerken, omgeving en leefstijlfactoren die de gezondheid op lange termijn kunnen beïnvloeden en die aan de basis staan van chronische ziekten.

  Zelf de regie nemen
  Mathilde Kuijpers en Frank van Heerebeek zijn binnen de Vrouwenpoli de artsen met een ruime ervaring in de fertiliteit. Een afspraak bij hen geeft een beeld van factoren die jullie gezondheid en kinderwens kunnen beïnvloeden. Vervolgens zoeken zij samen met jou naar de behandeling die het beste bij jou of jullie past. Je wordt bekrachtigd in het zelf verantwoordelijkheid nemen over je gezondheid door onder andere het aanpassen van voeding, leefstijl en omgang met stress. Je wordt gestimuleerd om zelf regie te nemen over een aanpak die moet leiden tot een optimale zwangerschap en het verbeteren van gezondheid. In deze werkwijze sta je met je kinderwens werkelijk centraal.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply