Rate this post
 • Goede ademhaling is erg belangrijk
  Rate this post

  Je staat er waarschijnlijk niet dagelijks bij stil, maar je stem is een ingenieus mechanisme dat je in staat stelt met anderen te communiceren. Stress en vermoeidheid kunnen een grote invloed uitoefenen op je stem. Dit kan variëren van hees- of schorheid tot zelfs het wegvallen van je spraakvermogen.

  Patricia van Cleef heeft in de 24 jaar dat zij haar praktijk Logopedie Hasselo voert, al heel wat mensen kunnen helpen. ‘Ik behandel allerlei soorten stem-, spraak-, taal- en gehoorproblemen. In mijn praktijk help ik allerlei mensen: van jonge peuters met spraakproblemen tot ouderen van 80-plus die na een hersenbloeding of -infarct problemen hebben met praten of moeilijk kunnen spreken omdat hun mond scheef is gaan hangen. Maar er komen ook veel pubers naar mijn praktijk die ik in verband met hun beugel weer de juiste tongpositie aan moet leren. Geen dag is voor mij gelijk. Ik heb echt een ontzettend leuk beroep’, vertelt Patricia enthousiast.

  Hyperventilatie en teveel spierspanning
  In haar praktijk ontmoet Patricia ook regelmatig patiënten bij wie teveel stress of spanning problemen geven met hun adem en stem. ‘Een veel voorkomende klacht is hyperventilatie of andere ademhalingsmoeilijkheden. Hyperventilatie is een manier van ademhalen waarbij adem en lichamelijke activiteit niet goed op elkaar zijn afgestemd. Het kan zowel optreden als een plotselinge aanval, de acute vorm, als een vrijwel constante, verkeerde manier van ademen, de chronische variant. Wat je bij stress en vermoeidheid ook regelmatig ziet, is dat er in het keel-/ hals-/ schoudergebied te veel spierspanning wordt opgebouwd. De patiënt heeft het gevoel alsof er een brok in de keel zit, is hees of schor of moet veel moeite doen om stem te geven. Het komt zelfs voor dat de stem helemaal wegvalt. Deze patiënten worden doorgaans eerst doorverwezen naar de KNO-arts om te controleren of de stembanden er goed uitzien en er geen knobbeltjes, poliepen of andere afwijkingen zijn. Wanneer hier geen sprake van is, worden ze doorverwezen naar mij.’

  Houding en ademhaling
  Je houding en ademhaling zijn de basis voor een goed stemgeluid. ‘Bij hyperventilatie en teveel spierspanning is er echter sprake van een verkeerde ademhaling’, legt Patricia uit. ‘Ik leer de patiënt een lage buikademhaling aan zodat hij of zij tot ontspanning kan komen. Met hieraan gekoppelde stemoefeningen, die ook gewoon thuis gedaan kunnen worden, streven we er samen naar om weer tot een goed stemgebruik te komen. Verder is een zekere stemhygiëne van groot belang. Water drinken is goed voor je stem. Roken, schreeuwen, spreken in een lawaaiige omgeving en zelfs fluisteren kun je beter zoveel mogelijk vermijden.’

  In basispakket
  De meeste patiënten komen bij Patricia na verwijzing door de huisarts, specialist of tandarts. ‘Maar mensen kunnen ook rechtstreeks contact met me opnemen, behandelingen door een logopedist zitten in het basispakket.’ Logopedie Hasselo is opgenomen in het Kwaliteitsregister en aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply