Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Gouden sieraden
    Rate this post

    Gouden sieraden zijn al eeuwenlang een fenomeen. De één houdt wel van goud en de ander geeft liever de voorkeur aan zilver. Dit is per persoon verschillend. Door de verschillende kleuren goud is er voor ieder persoon een kleur die bij hem of haar past. Alleen, hoe krijg je die gouden kleur? Dat is te lezen in deze blog. Verder word je nu volgegooid met gold plated sieraden, maar wat zijn dat en hoe zorg je er eigenlijk voor dat ze mooi blijven? Ook het schoonmaken van gouden sieraden kan een klus zijn. Waarom? Lees maar snel de blog. Verder worden de keurmerken van de gouden sieraden uitgelegd, zodat jij weet wat de cijfers betekenen die op je echt gouden sieraden staan.

    Wat is goud, rosé en witgoud?
    Er zijn drie verschillende kleuren goud. Goud heeft een glanzende gele kleur. Goud is een legering van koper en zilver. Hierdoor wordt de sieraad harder, wat nodig is om sieraden te maken. Hoe meer legering er wordt toegepast, hoe harder het materiaal is. Alleen, des te meer legering, hoe lager het karaat is, omdat er niet alleen puur goud is aan de ring. Witgoud heeft de kleur van zilver. De zilveren kleur ontstaat doordat het goud gelegeerd is met palladium, nikkel of zilver. Door geen gebruik te maken van koper krijgt het geen gele kleur. Verder kan er ook gebruik worden gemaakt van een laagje rodium (wit metaal). Het laagje rodium wordt over het goud aangebracht. Deze methode wordt niet meer zo vaak gebruikt, omdat het snel slijt en kleurverschillen ziet. Roségoud heeft een roze kleur. De kleur ontstaat door toevoeging van koper aan goud. Het is een prachtige soort goud.

    Wat is ‘gold plated?
    Als je echt gouden sieraad koopt zoals echt gouden oorbellen, dan kan dat erg prijzig zijn, doordat het gemaakt is van echt goud. Door te kiezen voor een gold plated sieraad ben je een stuk goedkoper uit en het ziet er hetzelfde uit als een echt gouden sieraad. Een gold plated sieraad is van metaal gemaakt met een laagje vloeibaar goud. Alleen het laagje is heel dun, waardoor het een stuk betaalbaarder is dan een sieraad dat helemaal gemaakt is van goud. Gold plated wordt ook wel ‘verguld’ genoemd. De gold plated sieraden kunnen lang mooi blijven, maar dat hangt wel af van diverse factoren, zoals de dikte van de gold plating en invloeden van buitenaf zoals regen. Daarom is het belangrijk om goed voor je sieraden te zorgen en er voorzichtig mee om te gaan. Zo is het verstandig om je gold plated sieraden af te doen tijdens het douchen, zwemmen of wassen van je handen. Gold plated is namelijk erg gevoelig voor water en chloor. Verder is het handig om sieraden af te doen en pas weer om te doen als je niet meer in aanraking komt met chemische producten zoals schoonmaak- of afwasmiddel. Ook bij het opspuiten van parfum, haarlak of het smeren van (zonnebrand)crème is het slim om je sieraden af te doen. Als je gaat sporten dan zweet je natuurlijk, wat invloed kan hebben op de kleur van de gold plated sieraad. Daarom is het verstandig om je sieraden af te doen tijdens het sporten.

    Gouden sieraden schoonmaken
    Gouden sieraden kunnen hun glans verliezen na verloop van tijd door vuil en beschadigingen. Ringen en armbanden raken sneller vervuild dan broches en armbanden. Gouden sieraden verkleuren minder snel dan zilveren sieraden, maar ze kunnen wel hun glans verliezen. Goud is een zeer kostbaar metaal, en daar moet je dus voorzichtig mee omgaan. Als je geen diamanten of edelstenen in je ring hebt zitten, dan moet je het anders schoonmaken dan met edelstenen of diamanten erin. Als je een sieraad hebt dat helemaal van goud is, kun je het schoonmaken met groene zeep. Maar een sieraad met diamanten kunnen dof worden door huidvet, zeep en crème. Hierdoor verliest het de schittering, wat heel erg jammer is omdat de schittering de diamant juist zo onweerstaanbaar maakt. Deze sieraden kun je schoonmaken met een sopje van afwasmiddel. Ook zijn er vloeibare sieradenreinigers, waardoor je niet bezig hoeft te gaan met een sopje. Verder kun je ook bij een juwelier het laten schoonmaken. Zo weet je zeker dat het ook goed gaat.

    Wat betekenen de goud-keurmerken?
    De keurmerken kun je zelf bekijken door het sieraad te checken. Op de sieraad staat namelijk zelf het keurmerk voor hoeveel karaat jouw sieraad is. 14 karaat goud heeft als keurmerk 585. 585 betekent dat er 585 eenheden goud op de duizend eenheden zotten. Dit betekent dat er 415 eenheden zilver zijn met een klein beetje koper aan toegevoegd. Hier worden ook de meeste sieraden van gemaakt omdat het betaalbaar is en het heeft een mooie glans. 18 karaat goud heeft als keurmerk 750. Dit betekent dat er 750 eenheden goud op de duizend zitten. De andere 250 eenheden bestaan uit zilver en klein beetje koper daaraan toegevoegd. 18 karaat goud is ook geler dan 14 karaat, omdat er meer goud in zit. Het keurmerk 833 is gemaakt van 20 karaat goud. Dit houdt in dat er 833 eenheden goud op de duizend zitten. De andere 167 zijn een klein beetje koper met zilver. Vroeger werden heel veel sieraden van 20 of 22 karaat goud gemaakt. Tegenwoordig zie je dat niet zo veel meer in Nederland omdat het materiaal zachter is dan met minder karaat. 916 keurmerk is eigenlijk 22 karaat goud, wat inhoudt dat er 916 eenheden goud op de duizend in zit. De andere 84 eenheden worden toegevoegd met zilver en klein beetje koper. 24 karaat goud heeft als keurmerk 999, wat betekent dat het voor 99,99% uit puur goud bestaat. Alleen dit is niet geschikt voor sieraden omdat het te zacht materiaal is. Vaak wordt dit gebruikt voor goudstaven of munten. In Nederland moet het goud minimaal 14 karaat zijn, anders mag het geen goud genoemd worden.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply