Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Greet kreeg ischias door het vele zitten

  Een tikkeltje sceptisch kwam de normaal nog sportieve Greet (79 jaar), aan de arm van haar dochter onze praktijk binnenschuifelen. Een tijdje geleden was zij gevallen, waarbij zij haar enkel had verstuikt en een schaafwond aan het onderbeen had opgelopen, waardoor ze langere tijd aan haar stoel gekluisterd was. De wond genas maar moeilijk. Zij was angstig geworden om opnieuw haar evenwicht te verliezen als ze ging lopen. Het gevolg was dat ze veel langer op een dag een zittend bestaan voerde. Door het zitten ontwikkelde zij een ischias en daardoor zó’n pijn, dat ze liever in bed lag, omdat de pijn dan draaglijker werd en af en toe verdween. 

  Greet gebruikt al tientallen jaren bloedverdunners voor recidiverende trombose in de benen en medicatie voor een eerder doorgemaakt hartinfarct. Daarom wilde ze liever geen pijnmedicatie gebruiken. Haar dochter had haar overgehaald om de gok te wagen om door middel van acupunctuur van de pijn af te komen. Nadat er een paar naaldjes gezet waren, leek de pijn al minder. De volgende dag belde zij om te vertellen dat tot haar verbazing de pijn veel minder was. Algemene acupunctuur en schedelacupunctuur gaven snel zoveel verbetering, dat ze haar oude patroon van bewegen weer kon oppakken. Inmiddels geniet zij van de zomer, het werken in haar tuin en de kleinkinderen.

  Kan acupunctuur helpen bij ischias?

  ‘Ischias’ is eigenlijk een afkorting van de volledige benaming ‘ischiasneuralgie’. De pijn die men ervaart, komt voort uit de wortels van de nervus ischiadicus. Dit is de grootste zenuw van het lichaam. Wanneer deze zenuw geïrriteerd of ontstoken raakt doordat er op de een of andere manier druk op staat, zijn er pijnen te voelen in de rug, billen en het been. 

  Je kunt ook last hebben van een ischiale slijmbeursontsteking, in het Engels ook wel ‘weaver’s bottom’ genoemd, omdat het vaak voorkwam bij beroepen waarbij iemand urenlang op een hard oppervlak moest zitten. De slijmbeurzen tussen de ischiale tuberositas, het zitbot en het bindweefsel rond de aanhechting van de hamstrings of de grote bilspier, kunnen dan behoorlijk ontstoken raken en pijn doen.

  Binnen de Chinese geneeskunde is vooral de manier waarop het probleem zich manifesteert belangrijk. Symptomen worden geïnterpreteerd, rekening houdend met de achtergrond waarin ze zijn ontstaan. In alle gevallen zal de behandeling die de patiënt krijgt gericht zijn op de behoeften van die patiënt. De bedoeling van acupunctuurbehandeling is het herstel van de complete balans en daarmee ook het oplossen van het probleem.

  Hoewel wij bij voorkeur natuurlijke middelen inzetten, is er soms iets voor te zeggen om voor een korte periode ontstekingsremmende medicijnen te gebruiken. Het is echter geen oplossing voor de lange termijn, en dat is wat we juist hopen te bereiken met acupunctuurbehandelingen. Het antwoord op de vraag ‘Kan acupunctuur helpen bij ischias?’ luidt dus ‘ja’: acupunctuur kan helpen bij zowel ischias (zenuwontsteking) als ischiale slijmbeursontsteking.

   

  Bij Het Element zijn we gewend om op een westerse medische manier te kijken naar een klacht, maar we behandelen volgens de Chinese geneeskunde. Dit betekent niet alleen het behandelen van de klacht, maar van het hele energiesysteem.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply