Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Een grote stap richting een gezonder en vrijer leven
  Rate this post

  Iemand heeft morbide obesitas als hij zó zwaar is, dat hij ernstige gezondheidsrisico’s loopt. Deze mensen komen in aanmerking voor een maagverkleining. Heb je ernstig overgewicht? En lukt het niet om zelf of met hulp van anderen af te vallen? Franciscus Gasthuis behandelt en begeleidt al 40 jaar ­mensen met ernstig overgewicht. En in 2016 zijn er 975 ­patiënten geopereerd.

  Mevrouw Petit worstelde al een tijd met haar overgewicht. ‘Ik was altijd bezig met mijn lichaam en wat mensen over mij dachten. Ik woog 145 kilo en had al vaker een poging gedaan om af te vallen, maar ik kwam altijd weer aan.’ Toen zij met haar twee kinderen en een vriendin een speeltuin was en niet mee kon spelen met haar kinderen, besefte ze dat zij iets aan haar overgewicht moest doen. ‘Ik was doodongelukkig. Ik had last van mijn gewrichten en kon amper ­traplopen.’ Ze ging naar haar huisarts en die vertelde haar dat ze in aanmerking kwam voor een maagverkleining.

  Duidelijkheid
  Na haar eerste afspraak in Franciscus Gasthuis begon het traject. Mevrouw Petit wilde ook graag met een psycholoog praten om erachter te komen waarom zij zoveel at. ‘Als je niet weet waar je eetstoornis vandaan komt, kun je het ook niet oplossen. Ik wilde hier graag duidelijkheid over voordat ik de operatie onderging.’ Na voorlichtingen, lichamelijke onderzoeken en psychische testen heeft zij samen met haar arts besloten om een maag bypass, ook wel gastric bypass genoemd, toe te passen.’

  Stapje
  ‘Ik ben nu honderd keer gelukkiger dan voor mijn operatie, en ik heb de kwaliteit van leven teruggekregen. Ook mentaal en fysiek ben ik erop vooruitgegaan. Ik kan weer heerlijk met mijn kinderen spelen! Veel mensen denken dat je alles oplost met een maagverkleiningsoperatie, maar het is alleen een stapje in de goede richting. De rest moet je toch echt zelf doen! Ook het voor- en natraject zijn erg belangrijk. Ik denk dat heel veel mensen dit onderschatten. Als je je daar niet met de volle 100% voor inzet, is de kans op mislukken groter.’

  Lees het hele verhaal van mevrouw Petit op www.sfg.nl/maagverkleining

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply