Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Gun je huisdier een waardig einde!
    Rate this post

    Je staat er misschien niet zo vaak bij stil, maar ook een dier kan pijn hebben. Het is alleen soms lastig om erachter te komen of dat zo is.

    Het beoordelen van pijn bij dieren is moeilijk. Als je hond bijvoorbeeld geen zin meer heeft met je te gaan wandelen, denk je misschien ‘Ja logisch. Hij is ook oud.’ Maar dat hoeft niet de reden te zijn. Het kan heel goed zijn dat ‘ie pijn heeft, maar een dier kan niet ‘au’ zeggen. Als een hond een poot omhoog houdt, kan dat een teken zijn van pijn. Ook kun je aan een blik van een dier bij een bepaalde beweging zien dat het lijdt. Met name katten zijn er goed in om pijn verborgen te houden.

    Analogie-principe
    Twijfel je of je dier pijn heeft als het bijvoorbeeld iets gebroken heeft? Denk dan aan het analogie-principe: wat bij jou als mens pijn doet, doet dat bij een dier ook. Zoveel verschillen mensen en dieren namelijk ook niet van elkaar. Als jij last hebt van een botbreuk, kun je ervan uitgaan dat dat bij je huisdier ook zo is.
    Als je vermoedt dat je huisdier ergens aan lijdt, ga dan naar de dierenarts. Die kan soms al met een simpele pijnstiller de kwaliteit van leven van het dier verhogen.

    Euthanasie
    Natuurlijk wil je zo lang mogelijk genieten van je trouwe huisdier. Maar er komt een moment dat je er afscheid van moet nemen. Dierenkliniek Animalis hanteert 5 criteria om de beslissing om een dier te laten inslapen minder moeilijk te maken:
    1. Wil hij/zij nog uit zichzelf eten?
    2. Wil hij/zij nog normale hoeveelheden water drinken?
    3. Kan hij/zij nog de ontlasting ophouden?
    4. Kan hij/zij nog de urine ophouden?
    5. Wil hij/zij nog graag bij zijn baas zijn?
    Als je één of meer van bovenstaande punten met ‘nee’ beantwoordt, is het beter om te gaan nadenken over euthanasie. Natuurlijk kijkt dierenarts Angelina Schraverus-de Jong eerst of er nog kwaliteit van leven is. Kan het dier nog normaal gedrag vertonen? Of is er sprake van uitzichtloos lijden? En als je wilt dat je dier in leven blijft, voor wie is dat dan goed: voor het dier zelf of voor jou als baasje? Gun je huisdier een waardig einde!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply