Rate this post
 • Haar voor haar
  Rate this post

  Een goede pruik is maatwerk. Als pruikenmaker werk je haar voor haar op een netje, ook wel een montuur genoemd. Het is een tijdrovende bezigheid die niet alleen precisie vergt, maar ook veel geduld en inzicht. Er bestaan nog maar heel weinig echte pruikenmakers. De meeste (confectie)haarwerken komen uit Aziatische landen. In Nederland is het een uitstervend beroep.

  Bij Frans Koopal Haarwerken hebben wij al drie generaties passie voor dit vak. Er komt heel wat kijken bij het aanmeten en produceren van een haarwerk. Tijdens dit traject is de wens van de klant de rode draad. Wil hij of zij een heel haarwerk of een klein haarstuk? Op basis hiervan bepalen we het model en zoeken we de haarkleur uit. We nemen de maat op of maken een mal. Hierbij tekenen we de richting van de haren in. We markeren de scheiding of de kruin en geven aan hoe de haren bevestigd moeten worden. Zo is ieder haarwerk uniek.

  Sorteren, hekelen, prepareren
  Daarna sorteren we de haren. Tijdens dit proces spelen verschillende factoren een rol. De lengte, kleur en dikte van de haren zijn allemaal belangrijk om een mooi haarwerk te knopen. Het liefst gebruiken we hiervoor Europees haar. Deze haarsoort is dunner van structuur en past bij onze wensen. We proberen zoveel mogelijk (menselijke) natuurhaar(kleuren) te gebruiken. Nadat het haar geknipt is, wordt het op lengte getrokken en gehekeld. Hierbij wordt het haar door een hekel, een soort spijkerbed, gehaald, waardoor de verschillende bossen haar goed met elkaar vermengen en knoopvrij worden. Daarna maken we het haar houdbaar door het te prepareren.

  Knopen en stylen
  Nadat alle voorbereidingen getroffen zijn, wordt het montuur vastgetimmerd (vastgezet) op een houten kop. Hier zal uiteindelijk het haar op worden geknoopt. Het haar wordt in een zogenaamde ‘treklap’ gelegd, waardoor het haar goed bij elkaar blijft. Dit gebeurt haar voor haar, met een heel klein knoopnaaldje dat lijkt op een soort smyrna-haakje. Het verschil is dat er geen weerhaak aan de knoopnaald zit. Bovendien is deze nog vele malen kleiner en fijner.

  De richting waarop we de knoopnaald insteken bepaalt uiteindelijk de richting waarin het haar valt. Daarom houden we rekening met de scheiding van het haar. Ook bij een snor is dit belangrijk: aan beide zijden van de neus valt het haar een andere richting op. Ja, naast ‘reguliere’ haarwerken maken wij ook snorren. Geen opdracht is te gek. Als het haarwerk compleet is, gaan we stylen tot de klant tevreden is en met een glimlach de zaak verlaat. We knopen letterlijk haar voor haar (of voor hem).

  Door onze generatieslange ervaring hebben we veel kennis opgebouwd en uitgebreid. Ons uiteindelijke doel is mensen blij maken met een mooi haarwerk. We hebben rechtstreeks contact met fabrikanten, waardoor we onze kennis kunnen delen om haarwerken te verbeteren. We zijn een begrip in binnen- en buitenland en hebben klanten over de hele wereld, van Engeland en Frankrijk tot Dubai. We vinden het niet alleen heel bijzonder, maar ook een grote eer dat onze klanten soms verre reizen maken voor onze grote collectie haarwerken. Dat mensen soms wel vijftig jaar lang klant bij ons zijn, zegt genoeg.

  Layla Koopal
  Eigenaar Frans Koopal Haarwerken

  Buffelhaar
  Niet alle (menselijke) natuurhaar(kleuren) zijn even gemakkelijk te verkrijgen. Lang, grijs pigmentloos haar is bijvoorbeeld zeldzaam. In geval van nood gebruiken we daarom buffelhaar. Buffelhaar wordt ook gebruikt voor Sinterklaaspruiken en -baarden en in theatervoorstellingen, bijvoorbeeld voor ‘Cats’. Ook vroeger werd buffelhaar veel gebruikt voor pruiken van Engelse rechters en tijdens de Rococo. Het is het duurste haar ter wereld en kan een leven lang meegaan. Daarnaast wordt een buffel niet afgemaakt voor zijn haar maar net als een schaap geschoren. Het is dus een diervriendelijke optie.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply