Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Haastend door het leven?
  Rate this post

  De kinderen van tegenwoordig hebben het er maar druk mee: school, vriendjes, sport, buitenschoolse opvang, zwemles, uitjes, spelen, feestjes… Veel situaties waarbinnen eigen verantwoordelijkheid, initiatief tonen, motivatie, gedragsregulatie en zelfreflectie een rol spelen. De eisen en verwachtingen leggen soms een flinke druk op kinderen. Voor ouders is het een flinke uitdaging om alles in goede banen te leiden.

  Het klinkt zo gemakkelijk: ‘terug naar de basis’. Hoe doe je dat dan en wat is dan die basis? Belangrijke onderdelen binnen het opvoeden zijn sensitiviteit en responsiviteit. ‘Sensitiviteit’ betekent dat een opvoeder alert is op de signalen die een kind geeft. De opvoeder probeert het kind te begrijpen en het gedrag van een kind te ‘lezen’. De ouder houdt hierbij rekening met de situatie waarin ze zich bevinden. ‘Responsiviteit’ houdt in dat een opvoeder adequaat op een kind reageert en zijn reactie afstemt op het signaal van het kind. De basis van opvoeden zit hem in sensitieve responsiviteit, een samengaan van bovenstaande onderdelen.

  Voorbeeld
  Marlieke, bijna 4 jaar, is met haar ouders op de basisschool voor een rondleiding. Marlieke mag even buitenspelen met kinderen van de school. Tijdens het buitenspelen pakt een ander kind de bal hardhandig van Marlieke af, waardoor ze op de grond valt. Marlieke huilt tranen met tuiten. Vader loopt naar Marlieke en zegt: ‘Ik zie dat je verdrietig bent. Je bent gevallen en de bal is afgepakt. Wat vervelend hè? Kom maar even hier’. Vader geeft Marlieke een knuffel en kus. Nadat Marlieke getroost is, loopt ze naar de zandbak en kijkt ze hoe kinderen in het zand spelen.

  Ontspanning en rust
  ‘Rust, reinheid en regelmaat’: een advies van vroeger dat tegenwoordig nog steeds geldt. Iedere dag brengt nieuwe indrukken met zich mee. Om die te verwerken, zijn voldoende ontspanning en rust van belang, gecombineerd met voldoende hygiëne en structuur.

  Wie naast ‘back to basics’ een specialistische vraag heeft, kan terecht bij M4care Praktijk voor kind en gezin.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply