Rate this post
 • Hart- en vaatziekten: sluipmoordenaars
  Rate this post

  Ik ging naar de huisarts voor iets heel anders. Na onderzoek bleek ik ook slachtoffer te zijn… Hoe vaak hoor je het niet om je heen? Is het jou (nog niet) overkomen? Het ‘nog niet’ lijkt wat ver te gaan. Maar zeg nou eerlijk: hoeveel 70+’ers kunnen zeggen nog nooit in aanraking te zijn gekomen met een van de ‘sluipmoordenaars’? Precies. Statistisch gezien krijgen we allemaal iets; we weten alleen niet wat en hoe erg het zal zijn (om het maar niet te hebben over hoe vaak iemand iets meemaakt in zijn/haar leven).

  Uit tal van onderzoeken, maar zeker in de praktijk, blijkt dat veel ziekten voorkomen kunnen worden. Dat is een feit. Uiteraard moet je daar dingen voor doen en laten. Je houdt je gebit mooi en je voorkomt gaatjes door dagelijks 2 of 3 keer 2 minuten te poetsen. Wanneer je het niet 2 keer per dag doet, of bij lange na geen 2 minuten (of misschien zelfs een combinatie van beide), dan gaat je gebit langzaam achteruit… Simpel. Het leuke daaraan is dat je dat dan na enkele weken tot maanden ook echt kunt zien in de spiegel.
  Bij je lichaam werkt het precies hetzelfde: onvoldoende ‘onderhoud’ zorgt ervoor dat het achteruit gaat. Alleen het vervelende (en daarmee ook het gevaarlijke) is dat je die achteruitgang slecht tot niet kunt zien of merken! Zonder dat je het merkt, wordt je lichaam zwakker, wordt het vatbaarder voor ziekten (waaronder de sluipmoordenaars) en gaat het in een laat stadium (!) pas echte klachten afgeven. Soms is het dan al, onder andere afhankelijk van hoe sterk je bent en hoe agressief de vorm is, te laat.

  Laat het niet zover komen
  Ik, Addy van Wichen, eigenaar van Fitness2Gether, heb er inmiddels mijn levensmissie van gemaakt, maar herhaal het graag nog eens: laat het niet zover komen, mensen! Nu weet ik ook wel dat het jou niet overkomt. Nee, het overkomt altijd een ander… Totdat je wél ineens gegrepen wordt. Loop er niet voor weg! Ga er niet te gemakkelijk mee om! Neem die verantwoordelijkheid! En, belangrijk (of je nu wel of geen kinderen hebt): wees een voorbeeld voor de volgende generatie!

  Geef het goede voorbeeld
  Je hoort het en je merkt het zelf: kinderen kopiëren. Zonder dat we het doorhebben, kopiëren kinderen onze gedragingen. Alle goede, maar helaas ook de minder goede.
  Als ouder van 4 kinderen spreek ik regelmatig ouders die het erg belangrijk vinden dat hun kind aan sport doet. ‘Goed voor hun motoriek, ontwikkeling enzovoort’… Uiteraard ben ik dit helemaal met ze eens. Maar wat nog best veel ouders vergeten, is dat zij zelf ook het goede voorbeeld zullen moeten (blijven) geven.
  Kinderen van wie de ouders niet sporten, zullen op latere leeftijd ook sneller stoppen. Ze hebben immers mee­gekregen dat kinderen moeten sporten, maar ouders hoeven dat kennelijk niet. Een goede (en gezonde) opvoeding begint dus bij de ouder.

  Het levert je veel op
  Sporten niet leuk? Is jou nooit geleerd dat sporten leuk kan zijn dan?! Sporten moet je, en kun je, leuk máken! Kom eens langs voor een afspraak. Hé maar eh… los van bovenstaande: soms moet je dingen doen in je leven die minder leuk zijn, maar je wel heel veel kunnen opleveren. Dat geef ik mijn kinderen zelf ook mee. Ik laat het ze ervaren en praat erover met ze. Waarom ik je dit wil meegeven? Wij bepalen (voor een zeer groot gedeelte) wat onze kinderen kopiëren. Dus: wat wil jij dat ze kopiëren?
  Wees een voorbeeld en geef dit je kind(eren) ook mee voor hun kinderen. Als ze het gaan begrijpen, zullen ze trots zijn. Geloof me.

  Maak een afspraak
  Ben je benieuwd hoe ‘gezond’ jouw levensstijl is? En voor hoeveel % je meer kans hebt om (niet) ‘gegrepen’ te worden? Maak dan vandaag nog een afspraak, want dit mag je niet uitstellen!

  De eerste stap naar een gezondere leefstijl begint bij Fitness2Gether. Na een intakegesprek weet je meer en reiken wij je graag de middelen aan om de door jou gewenste doelen te bereiken en te behouden.

  Fitness2Gether is dé specialist in Voorburg en omstreken op het gebied van:
  – gezond & fit oud worden
  – afvallen (vernieuwde programma’s inclusief garantie)
  – prettig in je vel!
  – revalidatie en klachten (check ons vernieuwde Back2Balance-traject op onze website)

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply