Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Hartpatiëntjes blij met TikkieRing
  Rate this post

  De 2-jarige Caro en de 4-jarige Laila ontvingen als eerste patiëntjes in het Haagse Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) van kindercardioloog dr. Filippini en Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, een Tikkie. Kinderen met een hartaandoening krijgen een Tikkie na hun bezoek aan het ziekenhuis. Sommige kinderen hebben inmiddels al een grote hoeveelheid Tikkies aan hun TikkieRing verzameld.

  In Nederland leven 30.000 kinderen en jongeren met een hartaandoening. Per jaar komen daar ongeveer 1.500 kinderen bij; gemiddeld 4 per dag. Na het stellen van de diagnose krijgt 50 procent van de kinderen een cardiochirurgische operatie of een katheterinterventie.

  Tikkie
  Om kinderen met een hartaandoening te steunen in het intensieve en vaak lange zorgtraject, ontwikkelde De Hart&Vaatgroep samen met de Hartstichting het ondersteuningssysteem de TikkieRing. ‘Voor elk kind, maar ook voor de ouders, is een opname, onderzoek of behandeling in het ziekenhuis spannend’, zegt Floris Italianer. ‘De TikkieRing met stoere bedels (Tikkies) en een logboek helpt kinderen hun heftige en vervelende ervaringen te verwerken. De ring vertelt het persoonlijke verhaal van het kind.’

  De ouders van Caro vertellen: ‘Caro is geboren met een hartaandoening en werd in 2014 in Leiden geopereerd. Daar kreeg ze haar eerste Tikkie en TikkieRing. Ze was toen nog te klein om het te snappen. Het idee achter de Tikkiering is erg leuk. De ring met Tikkies zijn voor ons herinneringen.
  Aan de hand daarvan kunnen wij haar (en straks zijzelf) ­vertellen wat er gebeurd is in die periode. Het is een positieve kant aan de bezoeken aan het ziekenhuis. Met Caro gaat het gelukkig heel goed. Ze is een blije, energieke dame; een kind als ieder ander. Alleen de jaarlijkse controles, en de Tikkiering, herinneren ons aan de intensieve periode die achter ons ligt.’

  Logboek
  Bij de TikkieRing met bedels hoort een (online) logboek met ruimte voor verhalen, tekeningen en foto’s. In het logboek staat een symbolisch verhaal: ‘De schatten van Rapatiki’. Op www.tikkiering.nl kunnen kinderen met een hartaandoening en hun ouders hun ervaringen (digitaal) bijhouden en delen.

  Hartvrienden
  De TikkieRing valt onder het programma Hartvrienden. Hartvrienden is er voor ouders en kinderen met een hartaandoening. Op www.hartstichting.nl/tikkies staan een filmpje over de TikkieRing, ervaringsverhalen en andere producten. Ook kun je er toegang krijgen tot het online logboek van de TikkieRing.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply