Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Hart revalidatie voor een betere conditie
  Rate this post

  Een hartinfarct of andere hartaandoening zet een leven vaak op z’n kop. Meedoen aan een hart­revalidatieprogramma kan dan veel opleveren: een betere conditie en een fitter gevoel, een beter humeur en minder zorgen, meer vertrouwen in toekomst en… minder kans op een (nieuw) hartinfarct.

  Na een hartinfarct, dotterbehandeling of hartoperatie komt er van alles op een patiënt af. Een nieuw evenwicht vinden is dan erg belangrijk. Hartrevalidatie helpt daarbij. Het hartrevalidatieprogramma van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) bestaat uit informatie, begeleiding en training. Als je conditie verbetert, krijg je weer vertrouwen in je lijf en als de klachten verminderen, voel je je weer beter. Maar er zijn niet alleen lichamelijke gevolgen: als je je ­zorgen maakt, kun je prikkelbaar worden, maar er kunnen ook angstige of depressieve gevoelens optreden. Daarom is er bij de hartrevalidatie ook altijd aandacht voor de ­psychische en sociale gevolgen van een hartaandoening.

  Partners doen mee
  Partners of andere naasten worden zo veel mogelijk betrokken in het revalidatieprogramma. Ook voor hen is er immers veel veranderd. Bovendien helpen begrip en steun van naasten een hartpatiënt om beter met angstige gevoelens om te gaan en om een gezondere leefstijl vol te houden.

  Het programma
  Het hartrevalidatieprogramma in het WZA bestaat uit:
  – Een serie informatiebijeenkomsten: over de ­gevolgen van een hartaandoening en de risicofactoren die daarbij ­horen. Ze worden afwisselend verzorgd door een cardioloog, een diëtist, een psycholoog en een medisch maatschappelijk werker.
  – Een bewegingsprogramma: de fysiotherapeut helpt je om (weer) plezier te krijgen in bewegen, je conditie te verbeteren, angst voor bewegen te overwinnen en je grenzen te leren kennen. Je oefent samen met andere hartpatiënten.
  – Een ontspanningsprogramma: een gespecialiseerde ­fysiotherapeut oefent ontspanningstechnieken met jou en legt uit hoe je deze kunt toepassen in je dagelijks leven.
  – Een leefstijlcursus: deze wordt gegeven door een ­psycholoog en gaat over het leren omgaan met stress en de emotionele verwerking van je ziekte.
  Kostenvergoeding
  Iedereen die behandeld is voor een hartaandoening, heeft recht op een verwijzing voor hartrevalidatie. De kosten worden vergoed door de ziektekostenverzekeraar.

  Meer informatie vind je op www.wza.nl (zoekwoord: ‘hartrevalidatie’). Je kunt hier ook de patiënteninformatie­folders downloaden. Liever persoonlijk contact? Bel naar 0592-325584 of mail naar hartrevalidatie@wza.nl.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply