Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Heeft voeding invloed op acne?
  Rate this post

  Heel vaak krijg ik in de praktijk de vraag ‘Heeft voeding invloed op mijn acne?’. Ik heb daar niet een kant-en-klaar antwoord op. Als huidtherapeut heb ik geleerd om wetenschappelijk te onderbouwen in mijn werk, voordat je iets zegt of een behandeling uitvoert. Dus ik dacht: ik ga hier eens induiken.

  Als je mijn persoonlijke mening vraagt, dan heeft voeding invloed op je huid en op het hele lichaam. Als je gezond eet, heeft dat zijn uitwerking op je hele gestel, dus ook op je huid. En zeker in deze tijd is het een hype om natuurlijk en biologisch te gaan eten. We komen er bijna niet meer onderuit. Ook vanuit mijn orthomoleculaire achtergrond ben ik ervan overtuigd dat de juiste balans in vitaminen en mineralen essentieel is. Maar ook de uitspraak ‘Van chocola wordt je acne erger’ is een vaak gehoorde kreet waar veel vragen over komen in de praktijk. Maar is dit ook zo? Ik heb hier een klein onderzoekje naar gedaan, en dit zijn mijn bevindingen.

  Acne en voeding
  Uit onderzoek komt naar voren dat melk invloed heeft op acne. Dit komt door de hormoonachtige stoffen die in de melkproducten zitten. Ook suiker heeft invloed op acne. Door de suiker die in onze voeding zit, stijgt de insulineproductie in het lichaam, en dit maakt weer androgenen (hormonen) aan. Een stijgende androgeenproductie kan van invloed zijn op acne. Wil je erachter komen of dit jouw acne kan verminderen? Is het de moeite waard om producten in je voeding met toegevoegde suikers en melkproducten te laten staan, om te kijken wat het met je huid doet? Of chocolade invloed heeft op acne, is niet wetenschappelijk aangetoond. Als je merkt dat er na het eten van chocolade meer puistjes komen, dan kun je chocola beter laten staan. Waarschijnlijk komt dit eerder door de suiker in chocola zit, dan dat cacao invloed heeft op acne.

  Antioxidanten
  Als je voeding tot je neemt zoals koolhydraten, vetten en eiwitten, is dit energie voor je lichaam. Je lichaam heeft deze stoffen nodig om de cellen te voeden. Deze voedingsstoffen worden verbrand door middel van zuurstof, en hierbij komen vrije radicalen vrij. Deze vrije radicalen kunnen zich binden aan ongezonde cellen om ze daarna op te ruimen. Zijn er echter te veel vrije radicalen, dan keren ze zich tegen het eigen lichaam en worden ook gezonde cellen opgeruimd. Dit proces wordt ‘oxideren’ genoemd. De oxidatie veroorzaakt DNA-schade, tast bindweefsel aan en de huid wordt minder elastisch. Hierdoor ontstaan rimpels. Om dit proces te voorkomen, heb je antioxidanten nodig. Deze ruimen het teveel aan vrije radicalen op. Antioxidanten zitten in vitamine A, B3, B5, C en E.

  Zorg er dus voor dat je gevarieerd eet, met veel groenten en fruit, en kies voor vette vissoorten zoals zalm. Kom je hier niet aan, dan kun je ervoor kiezen om een voedingssupplement te nemen. Vraag hiervoor dan wel advies aan een orthomoleculair therapeut, voedingsdeskundige of huidtherapeut. Dan kan er bekeken worden wat je huidproblemen zijn en hoe je de aanpak eventueel kan ondersteunen met voeding of supplementen.
  Bij NovaDerm kun je hiervoor advies inwinnen. Zo wordt er optimaal gekeken hoe we samen jouw huid kunnen verbeteren.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply