Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Helderheid op de herniapolikliniek
    Rate this post

    Komt uitstralende pijn in arm of been door een hernia? En hoe wordt deze behandeld? Met de herniapolikliniek van het Zaans Medisch Centrum krijgt de patiënt snel antwoord. Neuroloog Bas ter Meulen: ‘In één ­ochtend is er helderheid over onderzoek en ­behandeling.’

    Het is de huisarts die de patiënt als eerste ziet. Ter Meulen: ‘Een hernia is een uitpuilende ­tussenwervelschijf die op een zenuw drukt. De meeste patiënten hebben nek- of rugpijn, die uitstraalt naar arm of been. Soms hebben patiënten ook last van verdoofde plekken in de ledematen en van krachtverlies.’
    Vermoedt de huisarts een hernia, dan verwijst hij de patiënt door. Op de herniapoli – die op het Pijncentrum is – komt de patiënt terecht bij de neuroloog. ‘Via verschillende tests kijk ik of het inderdaad om een hernia gaat, en waar die dan zit’, aldus Ter Meulen. Op dezelfde ochtend wordt er op de afdeling Radiologie een ­MRI-scan gemaakt.
    Ter Meulen: ‘Op basis van de onderzoeken en scanbeelden stel ik een behandeling voor. Daarna wordt met de anesthesioloog / pijnbestrijder de pijnbestrijding besproken. Naast het voorschrijven van medicijnen – van paracetamol tot morfine – kan deze overgaan tot een injectie van de beknelde zenuwwortel.’ Fysiotherapie behoort ook tot de standaardbehandeling. Het is belangrijk om in beweging te blijven.
    ‘Opereren doen we de eerste drie maanden ­liever niet. Dat doen we alleen in gevallen waarbij patiënten niet reageren op de pijnstillers, of geen kracht meer in hun arm of been hebben’, besluit Ter Meulen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply