fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • ‘De hele buurt leefde enorm met de familie mee’

  Brigitta: ‘Op 18 oktober 2017 om 23.56 uur werd Tijn na 27 weken zwangerschap geboren. Hij werd direct overgebracht naar de intensive care neonatologie in het Erasmus MC-Sophia. Tijn had soms een terugslag, maar hij sloeg zich overal dapper doorheen. Op 4 december kwamen we in het ziekenhuis en lag hij als verrassing voor het eerst in een open bedje! De dag erna bleek Tijn wat ziekjes en dit hield aan tot de volgende dag. Hij kreeg paracetamol en dat sloeg aan, dus we dachten dat het wel goed kwam. 

  ‘s Avonds werden we echter gebeld met de vraag of we direct naar het ziekenhuis wilden komen. De artsen besloten hem ter plekke te opereren. Tijdens de operatie bleken zijn darmpjes bijna helemaal te zijn afgestorven. We stonden voor de meest ingrijpende beslissing van ons leven… Om 23.00 uur heeft het ziekenhuispersoneel alle apparatuur afgekoppeld en op 23.56 uur is Tijn overleden. Hij is zeven weken oud geworden. In het ziekenhuis kregen we uitgebreid de -gelegenheid om goed afscheid van Tijn te nemen. We deden hem in bad, maakten een voetafdrukje en kleedden hem voor het eerst aan.

  Een paar maanden voor het overlijden van Tijn was de uitvaart van mijn oma. De uitvaartbegeleider was de collega van Evelien. Ik zei gelijk: ik wil dezelfde uitvaartverzorger als tijdens de uitvaart van oma, want alles was die dag perfect geregeld. Ik nam contact op en kreeg Evelien aan de lijn. We hadden een klik en ik wist gelijk dat zij de uitvaart van Tijn mocht gaan verzorgen. Ze kwam die nacht nog bij ons thuis langs en is onze rots in de branding geweest, zowel vóór, tijdens als na de uitvaart.’

  Uitvaartverzorgster Evelien Ligthart: ‘In december 2017 werd ik ‘s nachts gebeld. Tijn was overleden. Ik ben die nacht gelijk naar het huis van Brigitta, Ben en Tijn gegaan. We dronken samen een kop thee en ik luisterde naar hun verhaal. Daarna belde ik met de rouwservice om een koeling te regelen voor Tijn. We verzorgden hem en baarden hem op in zijn ledikantje. Ik legde alles uit en vertelde dat ze Tijn altijd mochten vasthouden als ze dat wilden. Ik ben toen naar huis gegaan, zodat de familie met elkaar kon zijn.

  In de dagen erna hebben we dagelijks contact gehouden en gezamenlijk de uitvaart geregeld. De sociale betrokkenheid van de omgeving was enorm. Dit kwam mede doordat de familie tijdens het leven van Tijn een logboek op social media bijhield. Lokale ondernemers hebben er door middel van crowdfunding voor gezorgd dat de uitvaart groots georganiseerd kon worden. De familie wilde een uitvaart in een huiselijke en warme sfeer. Daarom kozen ze voor ‘t Oudste Huys, een sfeervolle horecagelegenheid in -Spijkenisse. Op de dag vóór de uitvaart hebben we de hele ruimte verbouwd. De familie wilde zoveel mogelijk zelf doen, want dit was het laatste dat ze voor Tijn konden doen. Met allerlei persoonlijke spulletjes maakten we een tafereeltje. Het wiegje met daarin Tijn, schilderijen van de honden, een kastje met dierbare spullen en knuffeltjes.

  Op de dag van de uitvaart zat de hele zaal vol met mensen, er was zorgvuldig gekozen muziek en de lichten schenen paars. De uitvaartfotograaf heeft een uitgebreide reportage van de dag gemaakt. Iedereen kon afscheid van Tijn nemen en hem zien als ze dat wilde. Uiteindelijk bleef alleen de directe familie over en hebben zij het wiegje van Tijn gesloten. Vervolgens hebben we Tijn naar het crematorium gebracht en daar heeft de familie voor de laatste afscheid genomen. Het was een indrukwekkende dag. Na de uitvaart spreek ik de familie nog regelmatig. Ook heb ik de as en de foto’s gebracht. Deze hebben we samen bekeken. Als de familie me nodig heeft, dan ben ik bereikbaar.’

  Over Evelien uitvaartverzorging

  Evelien Ligthart: ‘Na de middelbare school wist ik al dat ik een relevante bijdrage aan de maatschappij wilde leveren. Ik koos toen bewust voor de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening, als fundament. Na mijn studie ging ik aan het werk in de hulpverlening, maar ik miste het gevoel van ‘echt verschil maken’. Ik ontdekte de uitvaartbranche en ik was thuis. Alles viel op zijn plek en ben direct de opleiding voor uitvaartverzorging gestart en deed daarnaast in werkervaring op bij een uitvaartverzorger. Ik heb de afgelopen 4 jaar op vele plekken in de branche gewerkt: mortuariumbeheer, ondersteuning bij uitvaarten, rouwkaarten maken en ovenist zijn in het crematorium. Toen ik voldoende ervaring had opgedaan, startte ik mijn eigen uitvaartonderneming en begeleid mensen bij afscheid en uitvaarten volgens mijn visie. Als mensen mij bellen, vind ik dat een voorrecht. Mijn visie is dat men voor mij kiest en niet voor een bedrijf. Ik vind dat men mag weten wie er komt en dat dat moet klikken. Ik behandel mijn cliënten zoals ik zelf behandeld zou willen worden en zoals ik mijn eigen familie zou behandelen. Inleven en betrokkenheid zijn daarbij belangrijk, zonder oordeel of mening. Ik vind het mooi om een familie in hun cultuur of ritueel te volgen, op zoek te gaan naar de familiaire tradities en op die manier een passend en persoonlijk afscheid te realiseren, waar de nabestaanden op kunnen leunen.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply
 • Geplaatst door Terry Woldhuis op maart 9, 2018, 1:05 pm

  Ik was bij de uitvaart van Tijn.
  Alles was zeer goed geregeld, de ouder van Tijn nee Ben veel steun van Evelien dit heeft hun goed gedaan.
  Met gemis van Tijn zal altijd blijven, dat Kan niemand veranderden helaas.
  Heel mooi was het stukje dat Tijns neef ging zingen, maar niet meer uit zijn woorden kwam.
  Maar meteen werd het liedje gezongen, door de stagierre en een hoop mensen uit de zaal heel mooi.

  Beantwoorden →