Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Helemaal van slag?
  Rate this post

  Heb je ook slaapproblemen als je weer thuis komt na een lange vliegreis uit bijvoorbeeld Curaçao, en ben je ook een paar dagen van slag als je als verpleegkundige uit de nachtdienst komt? Met acupunctuur of met acupressuur door jezelf zijn deze jetlagsores op eenvoudige wijze aan te pakken.

  Jetlag is de tijdelijke ontregeling van iemands dag-/nachtritme, ofwel van zijn/haar biologische klok. Jetlag kan optreden bij lange reizen per vliegtuig, waarbij enkele tijdzones gepasseerd worden. Vooral bij het vliegen van west naar oost kun je hier last van hebben. Het kan echter ook plaatsvinden in continudienst, in ziekenhuizen bijvoorbeeld, bij de wisseling van de nachtdienstperiode naar de dag.

  De biologische klok kan de snelle verandering niet bijbenen, en dat kan zich uiten in klachten zoals slaapstoornissen, desoriëntatie, verminderde concentratie, gebrek aan eetlust of diarree. Het treft vooral de minder jeugdige mens, en het is niet ongewoon dat je hier een aantal dagen door van slag bent.

  Wat is de biologische klok?
  De biologische klok is een klein hersengebiedje van ongeveer twintigduizend neuronen, dat aangestuurd wordt door de hypothalamus, het regelcentrum in de hersenen dat achter de ogen zit. De biologische klok is onze interne klok die aangeeft wanneer we willen slapen, wakker worden of eten. Het kan zich op den duur aan een plotselinge tijdsverandering aanpassen, maar dat heeft tijd nodig, zeker als je wat ouder bent.
  Acupunctuur bij jetlag
  Met behulp van acupunctuur is het mogelijk om de ontregeling van de biologische klok op een eenvoudige en goedkope wijze ongedaan te maken. Dit doen we met het prikkelen van een paar acupunctuurpunten – hetzij met een acupunctuurnaald, hetzij via masseren met een vinger of bijvoorbeeld een balpen (acupressuur). De biologische klok wordt dan als het ware weer gelijkgezet en past zich aan aan het nieuwe dag- en nachtritme.

  Slechts twee punten
  Er is momenteel een onderzoek bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur gestart naar het effect van acupunctuur op jetlag. Er gaat een manier van behandelen onderzocht worden, waarbij slechts twee acupunctuur­punten gebruikt worden. Deze punten bevinden zich op de onderarm of het onderbeen: bij de dames rechts en bij de heren links. De puntkeuze wordt bepaald door het tijdstip waarop behandeld wordt. Normaal gesproken worden er in die punten acupunctuurnaalden geplaatst, maar het is ook mogelijk ze te masseren. Dat laatste maakt het mogelijk dat je jezelf kunt behandelen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply