Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Help! Ik krijg (jeugd)puistjes!
  Rate this post

  Met de komst van de herfst kunnen bepaalde huidproblemen verergeren of de kop (weer) opsteken. Acne is hier een bekend voorbeeld van. Alhoewel deze huid­aandoening in de volksmond meestal ‘jeugdpuistjes’ wordt genoemd, komt het ook bij volwassenen voor. Ondanks dat het een onschuldige aandoening is, wil je voordat er allerlei littekentjes ontstaan daar toch het liefst zo snel mogelijk van af!

  Wat is acne?
  Acne heeft meerdere oorzaken en een hiervan is de ­ontsteking van de talgkliertjes die in je huid zitten. De talg die door deze kliertjes wordt geproduceerd, houdt je huid vettig, waardoor die beschermd wordt tegen ­uitdroging en waterafstotend wordt. Daarnaast verhoogt het de weerstand tegen schadelijke stoffen of ziekteverwekkers. De kenmerken van acne zijn mee-eters (comedonen), puistjes, talgpropjes en, bij ernstige vormen van acne, talgcysten en littekens.

  Waarom wordt acne in de herfst soms erger?
  In de zomer wordt de huidlaag door de zon dikker en dit kan verstoppingen veroorzaken als het weer koeler wordt. Deze verstoppingen zorgen dat het huidbeeld verslechtert. Een andere oorzaak is het feit dat veel mensen na een ontspannen vakantie weer naar school of aan het werk moeten. Dit kan stress veroorzaken en dat heeft ook een negatieve invloed op je huid.

  Hoe kan het dat het vaker op volwassen leeftijd voorkomt?
  De leefstijl of omgevingsfactoren van volwassenen kan de huid aanzetten tot een grotere talgproductie. Hormonale schommelingen, zoals tijdens een menstruatie of zwangerschap, kunnen zorgen voor meer talgproductie. Wanneer je veel in contact komt met oliën en vetten, vervuilde lucht of irriterende stoffen, een helm draagt of bepaalde medicijnen gebruikt, kun je ook op latere leeftijd last krijgen van acne.

  Is er iets aan acne te doen?
  Het belangrijkste is dat je huid goed gereinigd wordt. Dit kun je het beste door een professional laten doen. Ineke Sommer en Niel Sommer zijn huidtherapeuten die werkzaam zijn op de afdeling Dermatologie van het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp. Zij hebben veel ervaring met acne. De unieke kracht van hun acnebehandeling bestaat uit het ledigen van mee-eters en onderhuidse talgpropjes, waardoor grotere ontstekingen en littekens worden voorkomen.

  Wordt zo’n behandeling ook vergoed?
  Op medische indicatie van je arts of dermatoloog is een vergoeding van je zorgverzekeraar mogelijk. Lees er voor alle zekerheid je polis op na of neem contact op met je zorgverzekeraar. Ineke Sommer en Niel Sommer werken nauw samen met de artsen en dermatologen in het ziekenhuis.

  Acne heeft littekens achtergelaten in mijn gezicht. Trekt dit ooit nog weg?
  De littekens verdwijnen niet vanzelf, maar zijn goed te behandelen met verschillende soorten chemische peelingen of laserbehandelingen. Ineke Sommer en Niel Sommer gebruiken hiervoor producten van het merk ZO skin health van Obagi en VI-DERM, die zowel in de huidtherapeutische praktijk als door artsen worden gebruikt. Thuisbehandeling met de juiste producten voor reiniging en verzorging van de huid is een belangrijk onderdeel van de therapie. Je kunt altijd terecht voor een vrijblijvend intakegesprek op de locatie Hoofddorp van het Spaarnegasthuis.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply