Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Help, ik val niet af!’
  Rate this post

  Mensen met (veel) overgewicht lopen een veel groter risico op het krijgen van aandoeningen, ziektes en zelfs kanker. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat iemand met een gezond gewicht nooit een aan­doening, ziekte of kanker kan krijgen. Er spelen namelijk een heleboel factoren een rol. Maar zeker is wel: een gezond gewicht met een gezond voedings­patroon verlaagt het risico wel degelijk. Maar hoe krijg je aan een gezond gewicht?

  Ik hoor mijn cliënt zeggen: ‘Hoe kan dat nou?! Ik eet echt héél gezond, maar ik val maar niet af.’ Dan ga ik doorvragen wat mijn cliënt voor gezonds eet. ‘Ik eet elke ochtend yoghurt met fruit, in de pauze eet ik een plak ontbijtkoek, zónder boter natuurlijk. Tussen de middag eet ik altijd twee boterhammen met kaas. In de middag neem ik eens Cup-a-Soup en onderweg naar huis altijd een appel. En ’s avonds eet ik gewoon aardappelen, vlees en groenten of een pastagerecht, en soms iets met rijst.’ Dan vraag ik om verduidelijking: ‘Je zegt ‘yoghurt met fruit’. Wat voor yoghurt en wat voor fruit neem je dan?’ Mijn cliënt vertelt verder: ‘Je weet wel, fruityoghurt. Er staat op dat er geen vet en geen suiker in zit. En boter gebruik ik zo min mogelijk, want van vet word je dik.’

  Het is dus duidelijk dat iedereen een andere definitie heeft van ‘gezond eten’. ‘Gezond eten’ betekent dat je zo puur en onbewerkt mogelijk eet. Veel producten die uit een fabriek komen, bevatten suiker, zout en (trans)vet. En hoe goedkoper het product, des te goedkoper de grondstoffen en des te slechter de kwaliteit van grondstoffen. Suiker, zout en slechte vetten zijn namelijk niet duur.

  Wat óók heel belangrijk is: variëren! Eet niet elke dag hetzelfde. En gebruik alsjeblieft vet. Niet te veel uiteraard, maar dat geldt voor alles. Vet is heel belangrijk, alleen al voor de opname van de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K.

  Eigenlijk horen kant-en-klaarproducten, zoals fruityoghurt, ontbijtkoek en Cup-a-Soup, niet in een gezond eetpatroon. Maak zelf een grote pan soep en verdeel die in porties. Veel soepen zijn prima in te vriezen. Verdeel groenten over de dag. Neem tussen de middag een salade of als tussendoortje komkommer, tomaatjes, paprika, een handje ongezouten en ongebrande noten of een gekookt eitje. Ontbijt eens met heerlijke bananenpannenkoeken of een gevulde avocado.

  Soms heb ik een cliënt die wel echt gezond eet, maar niet afvalt. Dan gaan we kijken naar de hoeveelheden die gegeten worden. Voor noten is één hand genoeg en dus niet een hele zak. Eén avocado op een dag is genoeg, twee is te veel. Dus ook voor gezond eten geldt dat je niet te veel moet eten. Of iemand neemt steeds te eten bij een hongergevoel, terwijl het lichaam misschien vraagt om drinken. Vergeet dus zeker niet om voldoende water of thee te drinken.

  Ben je op zoek naar goed en professioneel advies of wil je begeleiding bij het afvallen? Dan kun je contact opnemen met mij. Soms kan er een andere oorzaak zijn dat je niet afvalt, maar dan is het verstandig om de huisarts te bezoeken.

  Miranda Slagter-Zwier

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply