Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • ‘Help, mijn kind krijgt een scheef hoofd!’
    Rate this post

    Een vervorming van de schedel als gevolg van een voorkeurshouding is een veel voorkomend probleem bij zuigelingen. Vaak zitten deze kinderen niet goed in hun vel, ze huilen veel, hebben geen goed slaapritme, hebben veel buikkrampjes en moeite met voeding. Door deze problemen kan een achterstand in de motorische ontwikkeling ontstaan.

    De voorkeurshouding kan ontstaan wanneer de baby lang ingedaald heeft gezeten tijdens de zwangerschap. Tijdens de bevalling kan het nekje geblesseerd raken door een vacuümverlossing of een keizersnede. Het nekje draait dan niet gemakkelijk naar beide kanten, en hierdoor gaat de baby liggen op de kant die het gemakkelijkst is.
    Door de eenzijdige belasting wordt de schedel afgeplat en kan deze scheef groeien. Doordat baby’s vanaf het begin op de rug slapen en weinig op de buik gelegd worden, raakt de zachte schedel gemakkelijk vervormd.

    Wanneer de voorkeur blijft bestaan, gaat de baby compenseren. Hierdoor wordt de baby prikkelbaar en huilt veel. Een aantal voorbeelden: aan- en uitkleden is lastig, want het kind gaat huilen als de kleding over het hoofdje moet. Het kind is onrustig en wil niet gaan slapen. Iedere keer schrikt het weer wakker. Het kind gaat overstrekken en ligt niet rustig in je armen. Het kind wil niet plat liggen. Wanneer het kind op de arm of in de draagzak in slaap is gevallen en je wilt hem wegleggen in bed, dan schrikt hij vaak weer wakker en kun je opnieuw beginnen. Voeden is lastig, het kind spuugt veel en het krijgt buikkrampjes.

    Aangepaste oefeningen
    Wat kun je doen om een voorkeurshouding te voorkomen? Ondanks goede adviezen van het consultatiebureau lukt het niet altijd om je kindje naar de andere zijde te stimuleren, omdat hij steeds weer terugrolt. Kinderfysiotherapeut Caroline Hoogendoorn leert je specifieke oefeningen en manieren om je kind te dragen en op te tillen. Doordat Caroline bij de ouders thuis komt en de tijd heeft om samen de oefeningen te doen en aan te leren, is dit effectiever dan de adviezen uit een folder. Bovendien worden de oefeningen speciaal aangepast aan wat jouw kind kan en nodig heeft.

    Bewezen effectief
    Kinderfysiotherapie is de enige behandeling waarvan de effectiviteit wetenschappelijk is bewezen. Ieder kind kan kinderfysiotherapie krijgen omdat die vanuit de basis­verzekering vergoed wordt. Er zijn dus geen extra kosten voor ouders.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply