Rate this post
 • Help, mijn arm doet het niet meer!
  Rate this post

  Dinsdagochtend, half tien. Sandra komt binnen en verzucht: ‘Wat kan ik doen om weer het zout uit de kast te kunnen pakken? Na de borstkanker kan ik steeds moeilijker dingen uit de kast pakken die hoog staan. Het is net of mijn arm het steeds slechter gaat doen.’

  Sandra heeft twee jaar geleden borstkanker gehad, en zij is daarvoor succesvol behandeld. De tumor is met een operatie verwijderd en de borst is daarna bestraald. Gelukkig waren er geen uitzaaiingen; dat was goed nieuws. Tijdens de bestraling van de borst is echter ook een deel van de spier meebestraald die onder de borst ligt. Deze spier werkt daardoor minder goed dan voor die tijd. Doordat de spier minder werkt, gaat ook de schouder minder goed ­werken. Deze gaat als het ware vastzitten.
  Het gevolg is dat de arm niet meer goed opgetild kan worden. Sandra kan daardoor niet meer goed bij het zout in het keukenkastje.
  Gelukkig kan hier nog wel wat aan gedaan ­worden. De oncologiefysiotherapeut kan oefeningen geven om de bewegingen van de schouder te verbeteren. Daarbij wordt ook de werking van de spieren die nodig zijn om de schouder te bewegen verbeterd. Sandra is fanatiek aan de slag gegaan met oefenen en merkte al snel dat zij weer meer kon met haar arm. Ze kan weer bij het zout! Het is voor Sandra belangrijk om deze oefeningen te blijven doen, om te voorkomen dat ze straks weer niet bij het zout kan.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply