Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Herinneringen voor het leven vastleggen
  Rate this post

  Waarom zou je wél bij je huwelijk een trouw­fotograaf inhuren, maar niet op de belangrijkste 
  dag van je leven: de geboorte van je kindje? 

  De 43-jarige Sandra van der Meulen is geboortefotograaf. Zij legt op bijzondere en intieme wijze de geboorte van een kindje vast. Drie jaar geleden volgde Sandra een intensieve driedaagse training over geboortefotografie bij de eerste geboortefotograaf van Nederland, Marry Fermont. Sindsdien legde ze 20 bevallingen vast, zowel in ziekenhuizen als thuis. ‘Het is zó bijzonder om bij een bevalling aanwezig te mogen zijn. Als geboortefotograaf leg je vast wat er gebeurt, op een bijna onzichtbare wijze. Vaak hebben ouders of medisch personeel het niet eens in de gaten dat ik er ben. Dat is voor mij een mooi compliment, want dan doe ik mijn werk goed. Ik weet mijn plek rondom het bed en zal nooit medisch personeel in de weg lopen. Ook breng ik ze niet herkenbaar in beeld. Ik ben er in eerste instantie voor de ouders en hun kindje. De partner kan zich nu helemaal op de vrouw richten die aan het bevallen is. Ik leg de herinneringen voor het leven vast.’

  Geboorteverhaal
  Vooraf komt Van der Meulen altijd eerst langs bij de ouders voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. ‘Tijdens het gesprek laat ik foto’s zien en vertel over mijn werk. Ook wanneer ze mij moeten bellen. Ik sta namelijk vanaf 38 weken standby, 24 uur per dag. Mijn telefoon gaat overal mee naartoe en staat altijd aan. Als de bevalling goed op gang gekomen is, ga ik naar de ouders toe. Vanaf dat moment leg ik zowel op camera als op schrift vast wat er gebeurt. Want ik maak ook een geboorteverhaal, zodat de ouders achteraf zowel de foto’s als het verhaal hebben. Zo hebben ze een complete reportage van de geboorte van hun kind.’

  Emoties
  ‘Er gaat zoveel langs de ouders heen tijdens de bevalling, dat dit ze vaak helpt om alle emoties te verwerken en indien nodig het een plekje te geven. Ik fotografeer details in de kamer, maar ook de emoties en de steun tussen de partners. Uiteraard het moment dat de baby geboren wordt, de vreugde en emoties daarna, de eerste uren van de baby plus de testjes die gedaan worden en de kraam­visite. Dat is vaak zó’n mooi moment, als ouders en familieleden vol emoties de kamer binnenstappen. Dan houd ik het ook niet droog achter de camera.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply