fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Herken jij de signalen van overprikkeling?

  Je kind groeit op in een maatschappij waarin het constant wordt blootgesteld aan allerlei prikkels: drukte in de klas, drukte op straat en natuurlijk via tablets en telefoons. Je merkt dat je kind meer tijd nodig heeft dan klasgenoten om deze prikkels te verwerken en trekt zich na een lange, vermoeiende schooldag dan ook het liefst even terug in de slaapkamer terwijl andere kinderen samen spelen.

  Ook thuis merk je dat je kind snel van slag is en heftig reageert op negatieve en positieve gebeurtenissen in jullie omgeving. Van het ene op het andere moment kan de stemming van je kind omslaan. De oorzaak is vaak maar iets kleins. Als je deze eigenschappen herkent, is je kind misschien meer dan alléén gevoelig.

  Aangeboren eigenschap
  Als je kind erg gevoelig is voor prikkels en snel van slag is, is het misschien wel hooggevoelig. Hooggevoeligheid is een aangeboren eigenschap. In vergelijking met leeftijdsgenootjes hebben hooggevoelige kinderen meer tijd nodig om alles wat ze zien, ruiken, horen en voelen een plekje te geven. Daarnaast beleven ze dingen intenser én pikken ze emoties op uit hun omgeving. Dat klinkt misschien lastig, maar hooggevoelige kinderen zijn meestal ook heel creatief. Natuurlijk wil jij je kind als ouder de juiste ondersteuning bieden, maar hoe doe je dat?

  Ervaringsdeskundige
  Een kindercoach helpt jou en je kind op een laagdrempelige manier om weer in balans te komen door diens talenten en eigenschappen op een positieve manier in te zetten. Jolanda Bakker-Wanders is kindercoach en gespecialiseerd in het coachen van hooggevoelige kinderen: ‘Ik heb zelf de frustraties ervaren van het niet weten wat er met je kind aan de hand is. Je kunt je hierdoor echt onzeker en hulpeloos voelen. Onze zoons zijn allebei hooggevoelig op hun eigen manier. Toen we dat ontdekten bij onze oudste zoon, hebben wij ook hulp gezocht bij een coach. Bij iedere sessie vielen er meer puzzelstukjes in elkaar. Het heeft ons zó goed geholpen dat ik nu zelf ouders en kinderen help.’

  Rust en harmonie
  ‘Het is echt mijn missie om gezinnen met (hoog)gevoelige kinderen te helpen om rust en harmonie te vinden en het hele gezin te helpen omgaan met hooggevoeligheid. Dit kan behoorlijk lastig zijn, maar hoe lekkerder jouw kind zich voelt, hoe gemakkelijker de dingen gaan! Ik leer je om de signalen van overprikkeling te herkennen, de gevoelens van jouw kind te erkennen en beter te begrijpen. Hooggevoeligheid is namelijk een heel mooie karaktereigenschap. Als jij dat nog niet zo voelt, ben ik er om jullie te helpen.’

  Kenmerken van een hooggevoelig kind:
  – overgevoelig voor prikkels
  – opmerkzaam
  – nieuwsgierig en bedachtzaam
  – gevoelig voor stemmingen van anderen
  – intens en intuïtief
  – moeite met verrassingen én veranderingen
  – perfectionistisch

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply