Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Hermien (24): ‘Er moet meer openheid komen over haarverlies’
  Rate this post

  Wat bracht jou naar Frans Koopal Haarwerken?
  ‘Vanaf mijn 4e heb ik Alopecia Areata, wat letterlijk vertaald ‘haaruitval’ betekent. Het haarverlies begon met kleine, ronde kale plekken, ter grootte van een muntstuk. Later werden de plekken steeds groter. Soms groeit mijn haar weer aan en kan ik de plekken bedekken, maar als de kale plekken te groot worden, is het weer tijd om een haarwerk uit te zoeken.’

  Hoe wist je van het bestaan van Frans Koopal ­Haarwerken?
  ‘Vanaf ongeveer mijn 10e draag ik haarwerken. Ik ben bij verschillende bedrijven geweest, van Groningen tot aan Amsterdam. Maar echt succesvol was het nooit, met als dieptepunt een bedrijf dat failliet ging. Toen ik op mijn 18e, na een aantal ‘goede’ jaren, weer een haarwerk nodig had, wist ik niet zo goed waar ik naartoe moest, tot mijn tante mij vertelde over Frans Koopal Haarwerken. Zij werkt op de afdeling Oncologie in het ziekenhuis in Winschoten en had goede ervaringen met het bedrijf.’

  Wat doet Frans Koopal Haarwerken anders dan ­anderen naar jouw idee?
  Frans Koopal is zeer kundig. Hun jarenlange ervaring zorgt ervoor dat de zoektocht naar een nieuw haarwerk geen eindeloze onderneming wordt, maar een missie met verassende en vernieuwende uitkomsten, waardoor ik elke keer weer met een tevreden gevoel naar huis ga. Verder is Frans Koopal goed op de hoogte van alle actuele ontwikkelingen op het gebied van haarwerken. Ze geven tips om het dragen van een haarwerk zo aangenaam mogelijk te maken. En je krijgt bij Frans Koopal standaard een persoonlijke behandeling. Ze nemen echt de tijd om je zo goed mogelijk te helpen.’

  Jij doet niet moeilijk over je haarwerk?
  ‘Dat is iets te makkelijk beweerd. Het heeft jaren geduurd om mijn haaruitval te accepteren. Zeker tijdens mijn puberteit was het vaak moeilijk. Liever praatte ik er helemaal niet over, maar ik realiseerde me dat het negeren van de ziekte mij niet hielp in het accepteren ervan. De overgang van eigen haar, met dunne en kale plekken, naar een volle bos haar (haarwerk), was altijd spannend. Omdat ik er zelf niet over praatte, probeerde ik vragen als ‘Ben je naar de kapper geweest?’ te ontwijken. Ik maakte het hierdoor alleen maar moeilijker voor mezelf.

  Toen twee jaar geleden mijn haar weer uitviel, na een jaar lang met mijn eigen donkere lokken te hebben rondgelopen, besloot ik dat het anders moest. Om lastige of ongemakkelijke situaties te voorkomen, besloot ik er open over te zijn op Facebook. Ik heb professionele foto’s laten maken van mezelf zonder haar en met mijn nieuwe haarwerk. Hierdoor werd het voor mij plotseling veel minder moeilijk om er open over te zijn, omdat iedereen die ik kende er nu vanaf wist. Maar het liefst heb ik natuurlijk gewoon mijn eigen haar in plaats van een haarwerk. Dus of ik het ooit helemaal zal accepteren, weet ik niet.’

  Je staat zelfs model. Waar heb je zoal in geschitterd?
  ‘Na mijn Facebook-update ben ik benaderd door de Universiteitskrant Groningen. Ik ben geïnterviewd, waarna een artikel en een foto van mij is geplaatst in hun blad. Voor Frans Koopal ben ik model geweest en ben ik dit jaar geïnterviewd voor het programma ‘Lifestyle Xperience’ van RTL. Ook heb ik in 2015 gefigureerd in de reclamespot van Frans Koopal Haarwerken op RTV Noord. In het begin heb ik lang nagedacht of ik dit wel moest doen. Maar ik vind het belangrijk dat er meer openheid komt over haarverlies.’

  ‘Haar is een belangrijk onderdeel van het schoonheids­ideaal. Niet voor niets zijn er gezegdes als ‘Als je haar maar goed zit’. Is dat niet zo, dan is dat iets wat je waardigheid kan aantasten. Als er meer bekendheid komt over haar­verlies en het dragen van een haarwerk, wordt het wellicht gemakkelijker voor mensen om een haarwerk te dragen. Ik bedacht dat, als ik ook maar één persoon inspireer met mijn verhaal, het voor mij al de moeite waard is om model te staan of om interviews te geven.’

  Welk advies zou je vrouwen én mannen willen geven die moeite hebben hun kaalheid te accepteren en een haarwerk te gaan dragen?
  ‘Je denkt vaak aan wat andere mensen van je denken. Maar of je kaal bent of een haarwerk draagt: je blijft dezelfde persoon. En mensen zullen je op dezelfde manier benaderen. Het gaat om wat je uitstraalt, niet om hoe je eruitziet. En als je tevreden bent met hoe je eruitziet, dan straal je dat ook uit. Het heeft mij geholpen om er open over te zijn. Ik realiseerde me dat het andere mensen helemaal niet uitmaakt dat ik geen eigen haar heb. Ze accepteren mij zoals ik ben.’

  tekst: Fred Ootjers

  Over Frans Koopal Haarwerken
  Met ruim 60.000 haarwerkmodellen heeft Frans Koopal Haarwerken verreweg de grootste collectie van Nederland. Elk van die haarwerken dient als basis voor een uniek kapsel. Lang haar, kort haar, krullen, blond of donker, elk denkbare coupe, met highlights of ‘natuurlijke’ uitgroei: alles kan. Tegenwoordig kun je bij iedere kapper wel een haarwerk kopen, maar dan moet je genoegen nemen met een confectiemodel. Wij zijn in Nederland een van de weinige zaken die de haarwerken nog desgewenst zelf kunnen maken. Elk haarwerk wordt op de unieke persoonlijkheid van de drager ervan afgestemd. Zo natuurlijk mogelijk, precies goed en helemaal naar de wens van de klant.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply