Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Hernieuwd zelfvertrouwen door een nieuwe borst
  Rate this post

  Als je borstkanker hebt, kan een borstamputatie of een borstbesparende operatie noodzakelijk zijn. Deze operaties kunnen een grote impact op jouw zelfvertrouwen hebben. Je voelt je minder vrouw of je lichaam voelt niet meer aan als dat van jou. Ook kan het zijn dat je je eigen lichaam niet mooi meer vindt.

  Na een borstamputatie of borstbesparende operatie kan de plastisch chirurg veel voor jou betekenen bij het maken van een nieuwe borst: de borstreconstructie. Deze ingreep is bij vrijwel iedere vrouw mogelijk. Ook als er sprake is van een slechte kwaliteit van de huid, bijvoorbeeld vanwege bestraling. Er zijn verschillende manieren om een borst te reconstrueren. Welke methode voor jou het meest geschikt is, kan worden bekeken tijdens een gesprek met de plastisch chirurg.

  Borstprothese onder de huid
  Als er voldoende soepele en gave huid aanwezig is met voldoende onderhuids weefsel, is het implanteren van een prothese onder deze huid de eenvoudigste manier om een nieuwe borst te maken. Soms is dit ook al mogelijk tijdens dezelfde operatie waarin de borstamputatie wordt gedaan.

  Weefselexpansie met expander
  Als er niet genoeg huid aanwezig is na de amputatie, maar de huid en onderlaag wel van goede kwaliteit is, kan een prothese worden gebruikt om de huid op te rekken. Dit heet weefselexpansie. Zo’n prothese voor weefselexpansie, ook wel expander genoemd, is net een lege ballon. Twee tot vier weken na de operatie wordt de prothese geleidelijk gevuld met een fysiologische zoutoplossing tot de gewenste cupmaat is bereikt. Dit gaat in etappes. Na een rustperiode van drie tot zes maanden volgt meestal een tweede operatie waarbij de expander wordt vervangen door een echte prothese.

  Borstreconstructie met huid en spier
  Als er te weinig huid van goede kwaliteit is over gebleven, kan huid van de rug met de eronder gelegen spier gebruikt worden voor het maken van een nieuwe borst. Vrijwel altijd wordt er ook een prothese ingebracht.

  Medische tepeltatoeage
  Na de operatie kan de tepel gereconstrueerd worden door van bestaande borsthuid een nieuwe tepelknop te vormen. Daarna volgt dan een medische tatoeage, waarmee een tepelhof op de borst wordt getatoeëerd die niet van echt te onderscheiden is. Met al deze methoden krijgen vrouwen die borstkanker overwonnen hebben, een borst én hun zelfvertrouwen terug!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply