Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • (Her)ontdek je eigen kracht

  Bijna tien jaar werk ik gepassioneerd samen met Verloskundigenpraktijk Doevendans. Een mooie samenwerking, waarbij we gerichte aandacht schenken aan jou.

  Vanaf de zwangerschap blijkt dat kleine inwonertje een grote rol in je leven te spelen: je maakt afspraken bij je verloskundige of gynaecoloog, er blijken legio keuzes met betrekking tot de aanschaf van artikelen voor je baby. Wat kan er tegenwoordig veel! De zwangerschap en de geboorte zijn onvergetelijke momenten in je leven. De geboorte van je kind is de geboorte van je gezin.

  Het gaat niet alleen over baby’s
  Deze fase gaat ook zeker over jou. Het (her)ontdekken van je eigen mentale kracht past bij de voorbereiding. Voor Verloskundigenpraktijk Doevendans heb ik de zwangerschapscursus MINDFUL ZWANGER & BEVALLEN ontwikkeld, waar iedere zwangere welkom is. In zeven bijeenkomsten leer én ervaar je hoe je veerkrachtig en vaardig kunt zijn en blijven in verandering. De rode draad van de cursus bestaat uit positieve psychologie. Mindfulness, ontspannings- en ademhalingsoefeningen zijn onderwerpen die bij elke bijeenkomst aan bod komen. Je verdiept je in je eigen (oer)kracht. De oefeningen die je leert toepassen, zijn ook van toepassing na de bevalling. Niet zweverig, gewoon met beide benen op de grond en de focus op jezelf. De cursus wordt vaak (deels) vergoed door je zorgverzekeraar.

  Moe of uitgeput?
  Cijfers van onderzoeksbureau TNO laten zien dat in het bedrijfsleven het aantal mensen met burn-outklachten toeneemt. Vermoeidheid, minder zelfvertrouwen en afstand nemen (van het werk) zijn de drie hoofdkenmerken. Deze kenmerken kunnen in een zwangerschap of na de bevalling ook een rol spelen. Gevoelens over de zwangerschap en de bevalling kunnen heel divers zijn. Van de mooiste ervaring uit je leven tot minder zelfvertrouwen ervaren, het gevoel hebben dat je faalt of de bevalling als een ‘hel’ ervaren. De roze bril lijkt onvindbaar en de roze wolk blijkt een donderwolk. Die ervaring kan je zó vermoeien, dat je uitgeput raakt. Het kan leiden tot lijden.

  Een negatieve bevallingservaring is ook nog eens een subjectieve beleving. Het kan voor een zorgverlener, bijvoorbeeld een verloskundige of gynaecoloog, een perfecte bevalling zijn geweest, maar voor de kraamvrouw een verschrikkelijke ervaring. Het gaat hierbij ook niet per se over de mate van ervaren pijn, maar in heel veel gevallen ontstaat de nare ervaring onder andere door het verlies van controle over het eigen lichaam, een uitspraak of blik van de zorgverlener of de angst om de baby te verliezen. Een natuurlijke overlevingsstrategie is het wegstoppen van deze nare ervaring en de daarbij horende gevoelens en angsten. Jouw gevoelens willen gehoord worden en de nare ervaring dient een plekje te krijgen in jouw leven, zodat je er in je dagelijks functioneren geen of weinig last meer van hebt. Als bevallingsverwerkingsspecialist (EMDR) ben ik één van de mensen die speciaal zijn opgeleid om vrouwen (en/of hun partners) met negatieve bevallingservaringen te begeleiden en te helpen bij het verwerken van hun negatieve ervaringen rondom de zwangerschap of bevalling. Je kunt hierbij denken aan het verwerken van een miskraam, psychische problemen of angsten tijdens de zwangerschap en het verwerken van ervaringen tijdens of na de bevalling (zelfs in de kraamtijd).

  Als je de kenmerken of (burn-out)gevoelens herkent, neem gerust contact op.

  Ik gun het iedere vrouw (en/of haar partner) dat zij positief of beter kan terugkijken op deze enerverende fase in haar leven!

  ‘Ik ben er snel weer bovenop gekomen’
  Na mijn bevaling had ik (vooral) lichamelijk en daarnaast ook psychisch een zware periode. Hierin werd door de verloskundige snel ingegrepen en ben ik met Antoinette in contact gekomen. Door de betrokkenheid, praktisch denken en mij te sturen in mijn energieverdeling en gedachtes ben ik er snel weer bovenop gekomen. Als deze begeleiding er niet was geweest, was mijn ‘grijze’ wolk misschien wel zwart geworden en was het een lange weg terug geworden. Heel erg blij ben ik met haar ondersteuning, support en begeleiding. Door haar stond ik na mijn verlof in het leven als een sterke, zelfstandige moeder. Nog steeds hou ik contact met Antoinette voor alle gebeurtenissen en situaties die ik als jonge moeder tegenkom en moeilijk vind aan te kunnen. – Marlies (32 jaar)

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply