Rate this post
 • Hersentraining via de oren
  Rate this post

  Ieder kind heeft wel momenten dat hij geen zin heeft om op zijn ouders te reageren. Op dat moment is het kind even Oost-Indisch doof. Moet kunnen, want het hoort bij de ontwikkeling van een kind om af en toe de grenzen op te zoeken. Maar soms zijn er kinderen die herhaaldelijk de vraag van hun ouders of de juf niet horen. Ze doen dit niet expres, maar hebben moeite met het verwerken van geluidsprikkels en omgevingsgeluiden. Dit kan leiden tot allerlei klachten die een grote invloed kunnen hebben op het welzijn van het kind.

  Ik behandel kinderen en volwassenen met concentratie­- en leerproblemen, dyslexie, AD(H)D, autisme, stress, depressie, burn-out, overgevoeligheid voor geluid en andere gehoorproblemen. Ik werd enthousiast over de Tomatis-methode toen één van mijn kinderen veel baat bij de training had. Ik besloot de Tomatis-opleiding in Parijs te volgen en pas deze sinds 2003 toe in mijn praktijk. Regelmatig heb ik kinderen in de praktijk die sterk op eigen kompas varen, bijvoorbeeld mijn zesjarige cliënt Tim. Hij is overgevoelig voor geluid en heeft problemen op het gebied van luisteren, leren, concentratie, communicatie en motoriek. Tim hoort vaak niet wat zijn ouders of de juf op afstand hebben gezegd. Maar wanneer je vóór Tim gaat staan en zijn aandacht vraagt, pikt hij de boodschap wel op. Wanneer Tim met andere kinderen speelt, luistert hij niet naar hen en gaat volledig zijn eigen gang. Hierdoor maakt hij lastig nieuwe vriendjes. De uitleg van de testresultaten roept bij Tims ouders veel herkenning op. Ze besluiten dat Tim de luistertraining bij mij gaat volgen en ik maak vervolgens een individueel luisterprogramma voor Tim.

  Hoe werkt luistertraining?
  Tim luistert tijdens de training naar muziek via een speciale hoofdtelefoon, die verbonden is met een zogenaamd elektronisch oor. Hierdoor worden de middenoorspiertjes getraind en de hersenen tot in de diepere hersenlagen gestimuleerd. Aangezien onze hersenen alles in ons lichaam besturen, kan Tomatis luistertraining verbetering geven bij uiteenlopende problemen. Die brede toepasbaarheid vind ik erg mooi aan deze training! Binnen vier maanden heeft Tim ruim 60 uur geluisterd. Tussentijds check ik het effect van de luistertraining door enkele luistertesten en gesprekken.
  Vooruitgang op meerdere gebieden. Tijdens het luisteren mag Tim lekker spelen, tekenen, puzzelen of relaxen. Hierdoor is de training niet onnodig belastend voor hem. En de resultaten mogen er zijn! Tim is rustiger, wat voor iedereen heel prettig is. Ook is zijn overgevoeligheid voor geluid verminderd, zijn evenwicht beter en zijn motoriek soepeler. Door zijn verbeterde concentratie heeft hij weer plezier in leren en naar school gaan. Zijn leerprestaties, vooral lezen en spellen, gaan met sprongen vooruit. Tim komt na schooltijd minder moe thuis en is een stuk gezelliger! Door de luistertraining heeft Tim geen last meer van achtergrondgeluiden. De juffrouw merkt dat ze hem nu wel op afstand instructies kan geven. Elke ouderavond komt ze erop terug hoe goed de training voor Tim is geweest. Tim heeft ook geleerd beter te luisteren naar andere kinderen waardoor hij steeds meer vriendjes krijgt en opbloeit. Prachtig om te zien!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply