Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Herstel de balans

  Als je ‘gewoon’ gezond bent, is je lichaam in balans. Maar wanneer je te maken hebt met klachten, dan is die balans verstoord. Ooracupunctuur is een middel om het evenwicht te herstellen.

  Ooracupunctuur ofwel auriculotherapie is een moderne westerse manier van acupunctuur en bestaat uit het aanbieden van prikkels aan het oor om het zelf­regulerende of zelfgenezend vermogen van het lichaam te bevorderen. De oorschelp van een mens is een reflexgebied van het centrale zenuwstelsel waarop lichamelijke en psychische klachten zich afspiegelen. Ziekte is een conflict in het lichaam. Genezing van een ziekte is een conflict-oplossend proces. Centraal in dat proces staat het centrale zenuwstelsel.

  Geschiedenis
  De ooracupunctuur is een moderne ontwikkeling binnen de acupunctuur. De grondlegger is de Franse arts Paul Nogier. Paul Nogier hield zich bezig met westerse geneeskunde, manuele geneeskunde en Chinese acupunctuur. Als arts kreeg hij een aantal patiënten op zijn spreekuur met brandplekken in de oorschelp. Bij navraag bleken dit littekens te zijn als overblijfsels van een doeltreffende behandeling tegen ischias door een natuurgenezeres. Zij gebruikte daarbij een gloeiend stukje metaal om hiermee bepaalde punten op de oorschelp te behandelen. Hierdoor kwam Nogier op het idee om de oorschelp als therapeutisch medium te gebruiken. Gesteund door resultaten van nader onderzoek van de oorschelp.
  Zijn concepten werden na de Tweede Wereldoorlog in tijdschriften gepubliceerd en op acupunctuurcongressen gepresenteerd. Chinese delegaties namen de ideeën van Nogier over en introduceerden de ooracupunctuur in Aziatische landen. Daar ontwikkelde de ooracupunctuur zich in een richting die we aanduiden met de term ‘Chinese ooracupunctuur’. De Chinese ooracupunctuur kenmerkt zich door eenvoud.
  De ontwikkeling van ooracupunctuur in het Westen is geheel anders. Daar wordt getracht aansluiting te vinden met de westerse geneeskunde, de reflexologie en digitale patiëntendossiers. In tegenstelling tot de Chinese oor­acupunctuur is de westerse ooracupunctuur voortdurend in ontwikkeling en bovendien baanbrekend.

  Voor ooracupunctuur, en andere behandelingen, kun je terecht bij de praktijk Kaima for Well-Being.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply