Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Herstel je relatie met voeding
  Rate this post

  Eten is een eerste levensbehoefte. Je kunt er natuurlijk niet zonder. Wanneer je eet, geef je je lichaam energie, brengt je stofwisseling in beweging én zorgt vaak voor een gelukkig gevoel. Dit laatste gebeurt in de meeste gevallen bij lekker eten zoals een stukje chocolade of snacks als chips.

  Een keertje uit de band springen met wat lekkernijen is dan ook helemaal niet erg. Maar wanneer je al te afhankelijk wordt van lekker eten, je lichaam te vaak voedt met vet en zoet of je er niet langer goed bij voelt, dan moet er misschien iets veranderen.

  Comfort en troost
  Een paar kilootjes te veel wegen is echt geen ramp. Maar als je niet lekker in je vel zit en je jezelf moeilijk kan inhouden met eten, kan het zijn dat je relatie met eten verstoord is geraakt. Dat kan ontstaan wanneer je bijvoorbeeld gespannen bent of er iets speelt waardoor je je neerslachtig voelt. Al snel zoek je een manier om jezelf te troosten en comfort te vinden. Dat vind je al snel in bepaalde voedingsmiddelen.

  Cirkel doorbreken
  Maar na het gesnoep voel je je juist teleurgesteld. Het was maar een tijdelijke troost, en nu heb je ook nog eens je lichaam volgestopt met suikers en vet. Dat maakt dat je je somberder voelt, en zo loop je het risico in een vicieuze cirkel te raken. Het is van belang deze cirkel te doorbreken en weer een gezonde relatie te creëren met voeding.

  Gezonde voedingsrelatie
  Een gezonde relatie met eten is een breed begrip. Aan de ene kant draait het om het maken van bewuste keuzes omtrent wat je eet, en hier achter leren staan. Maar ook is het nuttig voeding te zien voor wat het is: de brandstof waarop je lichaam kan werken, geen troostmiddel. Om gezond en lekker in je vel te zitten is de uitdaging te werken aan een gebalanceerd voedingspatroon, waarin zowel genieten als gezonde keuzes een rol spelen.

  Op de goede weg
  Alleen de strijd aangaan met diëten of nieuwe eetgewoontes kan lastig zijn. Er komt veel op je af en je eigen weg vinden lukt niet helemaal. Dan kan het prettig zijn ondersteund te worden. Als coach help ik mensen daar graag bij. Ik luister naar je verhaal en wensen en kan je op basis daarvan adviseren. Voor een gezonde relatie met voeding is het nodig om je eigen gedachtegang te analyseren. Daardoor leer je valkuilen tijdig te herkennen en te vermijden. In dat kader kunnen we wekelijks met elkaar evalueren wat er goed gaat en wat er nog beter kan. Zo ga je stap voor stap op weg naar gebalanceerd voedingspatroon én lichaam.

  In strijd met overgewicht
  Janine (46) stopte met haar baan als jurist toen ze te maken kreeg met overspanningsklachten. Door de stress en spanning had ze minder aandacht voor haar lichaam en gezonde voeding, en ze kwam aan in gewicht. ‘In eerste instantie was ik daar niet zo alert op, maar na verloop van tijd merkte ik het aan mijn conditie. Ik probeerde op te krabbelen uit de put waarin ik zat, maar ik merkte dat mijn lichaam moeilijk meewerkte.’

  ‘Zo wilde ik weer gaan hardlopen om me beter te voelen, maar ik hield het niet vol. Daar voelde ik me dan rot over, en ik troostte mezelf met eten. Ook wanneer ik gestrest was over het feit dat ik geen werk meer had en niet goed wist wat ik wel wilde, greep ik naar eten. Maar toen ik last van mijn knieën kreeg, wist ik dat de knop om moest.’

  ‘Ik besloot hulp in te schakelen, want ik kwam er niet in mijn eentje uit. Wat ik alleen niet had verwacht, was dat we zo diep zouden gaan. We hadden het over mijn sombere gevoelens en mijn stress, in plaats van over de kilo’s. Maar ik ontdekte in dit proces dat een gezond lichaam valt of staat bij balans. Dus ook balans in de andere aspecten van het leven. Dat was een enorm belangrijk inzicht.’

  ‘Inmiddels zit ik een stuk lekkerder in mijn vel. Ik heb de tijd voor mezelf genomen die ik nodig had, en ben me weer gaan richten op de toekomst. Ik laat me omscholen tot verpleegkundige, iets wat ik al heel lang wil. Daarnaast heb ik duidelijke doelen gesteld voor mijn gezondheid. Ik wil me fit en vrolijk voelen, en dat kan het best als ik gezond en evenwichtig eet. Leuke bijkomstigheid? Ik ben ook al heel wat overtollige kilo’s verloren!’

  Voel je fit!
  Bij Fit with M werk ik met een combinatie van mindset, voeding, beweging en krachttraining, zodat ik jou optimaal kan begeleiden. Door deze 4 pijlers in balans te brengen, word jij mentaal en fysiek weer fit. Ik ga met jou in gesprek om jouw behoeftes duidelijk te krijgen. Daarna maak ik een plan geheel afgestemd op deze behoeftes. Wil jij mentaal en lichamelijk weer fit worden? Samen zorgen we ervoor dat jij weer lekkerder in je vel zit.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply