Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Herstellen na borstkanker
    Rate this post

    Eén van de klachten die vaak voorkomen bij borstkankerbehandelingen, is vermoeidheid. Vermoeidheid kan leiden tot een lagere kwaliteit van leven en een verminderd functioneren op het gebied van activiteiten in het dagelijks leven (zoals traplopen, boodschappen doen en het huishouden doen). Ook kun je last krijgen van bewegingsbeperkingen, waardoor je pijn hebt bij het bewegen van je arm en/of schouder.

    Steeds meer wordt duidelijk dat bewegen tijdens de oncologiebehandelingen belangrijk is. De chemotherapie en de bestralingen hebben namelijk een negatieve invloed op de spierkracht en de conditie, en zorgen vaak voor vermoeidheidsklachten. Als de patiënt op een verantwoorde manier beweegt, kan het revalidatieproces sneller verlopen. De oncologiefysiotherapeut is gespecialiseerd in het omgaan met patiënten met borstkanker en kan onder- of overbelasting voorkomen. Oncologiefysiotherapie kan zowel tijdens als na de medische behandeling ingezet worden.

    Cancer Support Center
    Annemarie Hendriks-van Zundert, oedeem- en oncologiefysiotherapeute en eigenaresse van Fytaal-Roosendaal, opende in 2013 het ‘Cancer Support Center’.
    Annemarie behandelt als oedeem- en oncologiefysiotherapeut al meer dan tien jaar mensen die kanker hebben of hebben gehad en raakte ervan overtuigd dat de zorg rondom deze mensen verbeterd kan en móet worden. ‘De patiënten hebben vaak jaren na de behandeling in het ziekenhuis nog allerlei klachten, zoals moeheid, pijn, slaapgebrek, gewichtsproblemen, angst voor terugkeer van kanker en nog veel meer en blijven hier vaak eindeloos mee doorlopen. Ik ben ervan overtuigd dat goede zorg tijdens en na de behandeling een hoop narigheid kan voorkomen’, aldus Annemarie.

    Samenwerking
    ‘In het ‘Cancer Support Center’ werken disciplines die speciale zorg voor oncologiepatiënten kunnen bieden nauw met elkaar samen om het leven van (voormalige) kankerpatiënten weer een stuk prettiger wordt. De mensen komen hier binnen met vragen of problemen, bijvoorbeeld met pijnklachten, en het therapeutenteam bekijkt heel gericht wat er gedaan kan worden. Uiteraard hebben we ook contact met de behandelend artsen en oncologie­verpleegkundigen als dit nodig is en werken we sámen aan het herstel. Bij kankerpatiënten gaat het vaak om complexe problemen, waardoor samenwerking tussen verschillende therapeuten belangrijk is.’

    Oncologie-fysiotherapie
    Zijn er bewegingsproblemen ten gevolge van kanker of de behandeling van kanker, dan kan de oncologie-fysiotherapeut veel betekenen, ook bij pijnklachten, ­spanningsklachten, stug littekenweefsel, huidveranderingen, stijfheid van gewrichten en spieren. Vaak is er sprake van een combinatie van behandelingen, bijvoorbeeld een operatie en een chemokuur of bestraling (radiotherapie) en een chemokuur. De behandelingen kunnen soms heel erg lang duren: maanden en soms zelfs jaren. De ziekte en de medische behandelingen kunnen pijn en functieverlies tot gevolg hebben, maar ook andere effecten zoals vermoeidheid, een andere lichaamsbeleving, angst en depressie. De oncologie-fysiotherapie is gespecialiseerd in de herkenning en behandeling van deze klachten.

    Oedeemfysiotherapie
    Vrouwen met borstkanker kunnen na en tijdens de behandelingen te maken krijgen met ongewenste vochtophopingen, ook wel ‘oedeem’ genoemd. Het gaat dan om lymfoedeem, een probleem dat goed kan worden behandeld door een gespecialiseerde oedeemfysiotherapeut. Ook voor het aanmeten van bijvoorbeeld een armkous kun je bij de oedeemfysiotherapeut terecht.

    Oncologie-diëtetiek
    Als je alle behandelingen tegen borstkanker achter de rug hebt, is het tijd om te werken aan je herstel. Mogelijk heb je last van allerlei bijwerkingen van de behandelingen, ­zoals misselijkheid, vermoeidheid, moeite met slikken en/of darmproblemen, waardoor je eetgewoonten niet meer zijn zoals die zouden moeten zijn. Maar goede ­voeding speelt een heel belangrijke rol bij je herstel, en de ­oncologie-diëtiste kan je adviseren.

    Oncofit
    Het programma Oncofit is er voor iedereen bij wie de diagnose ‘kanker’ is gesteld, ongeacht de ernst en fase van de medische behandeling. Deelname aan Oncofit kan zowel individueel als in groepsverband. Na een intake en een aantal testen wordt bepaald of je individuele oefeningen krijgt of direct aan de beweeggroep kunt deelnemen. Afhankelijk van de ernst van je klachten zal overleg plaatsvinden met de behandelend arts, specialist of oncologieverpleegkundige.

    Mensendieck
    Oefentherapie Mensendieck is houdings- en bewegingstherapie. Wanneer je een ingrijpende behandeling hebt ondergaan, zoals een borstamputatie, of pijnlijk littekenweefsel hebt, dan kan dit van invloed zijn op je houding en de wijze waarop je beweegt.
    Oefentherapie Mensendieck kan je helpen om je houdingsgevoel te verbeteren en weer vertrouwen te krijgen in je lichaam.

    Psychische ondersteuning
    Borstkanker raakt de kern van je bestaan. Je leven staat op zijn kop, en je naaste omgeving wordt er ook door geraakt. Je partner wil je graag helpen, maar kan niet voelen wat jij voelt. Voor je kind(eren) is het ook verschrikkelijk: mama is ziek! Je moet zelf de verschillende behandelingen doorstaan, maar dat betekent niet dat je er alleen voor staat. Een psycholoog kan uitkomst bieden.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply