Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Het behandelen van lymfoedeem
    Rate this post

    Wanneer je ziek wordt, staat je leven in het teken van beter worden. Je ondergaat vele behandelingen en krijgt te maken met allerlei bijwerkingen, zoals ongewenste vochtophopingen, ook wel ‘oedeem’ genoemd. Hierbij gaat het om lymfoedeem, een probleem dat vaak onderbelicht blijft en vaak laat wordt gesignaleerd.

    Borstkanker is één van de oorzaken van lymfoedeem, maar lymfoedeem kan ook veroorzaakt worden door medicijngebruik, operaties en andere ziektes. Dit is secundair lymfoedeem, schade aan het lymfestelsel. Je kunt echter ook te maken krijgen met aangeboren primair lymfoedeem. Door de beschadiging aan de lymfklieren en lymfvaten kan het lichaam het vocht niet goed afvoeren. Dit merk je doordat een lichaamsdeel begint op te zwellen. Ook kun je last krijgen van een moe, zwaar en gespannen gevoel in het betreffende lichaamsdeel.

    Behandeling is noodzakelijk
    Lymfoedeem komt het meest voor aan armen en benen, maar kan ook in andere lichaamsdelen ontstaan, zoals de borsten en in het gelaat. Het is noodzakelijk om deze chronische aandoening te behandelen. Wanneer lymf­oedeem niet wordt behandeld verergert de aandoening en kunnen wonden en ontstekingen die van buitenaf ontstaan slecht of niet genezen.

    Manuele lymfdrainage
    De huidtherapeuten die werken bij het schoonheidsinstituut en praktijk voor huidtherapie Silvia Eising zijn onder andere gespecialiseerd in het behandelen van oedeem, en bieden voor het afvoeren van oedeem verschillende behandelingen aan, zoals manuele lymfdrainage. Hierbij wordt met behulp van zachte, pompende bewegingen het netwerk van lymfvaten vlak onder de huid geactiveerd. De lymfdrainage stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en lymfeknopen en verhoogt de afvoer van weefselvocht. De ‘file’ wordt als het ware opgelost door het ‘verkeer’ via andere wegen op de bestemming te laten aankomen.
    Manuele lymfdrainage kan gecombineerd worden met compressietherapie. Door het aanleggen van zwachtels wordt van buitenaf een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. Speciale hulpmiddelen kunnen worden ingezet om te voorkomen dat oedeem toeneemt. Tevens kan pijn verlicht worden door de therapie. Zodra het oedeem is verminderd en de situatie stabiel is, kan er een therapeutische elastische kous worden aangemeten.

    Het schoonheidsinstituut en de praktijk voor huid­therapie van Silvia Eising bestaat al sinds 1984 en maakt gebruik van de nieuwste apparatuur en technieken op het gebied van huidverzorging. De praktijk voor huidtherapie is er voor behandelingen als acnetherapie, camouflagetherapie, littekenbehandeling, definitief / progressief ontharen en lymf- en oedeemtherapie. Vergoeding van deze behandelingen is mogelijk vanuit de aanvullende zorgverzekering.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply