Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Het belang van de juiste voeding bij kanker
  Rate this post

  Wanneer je kanker hebt, kun je wel wat extra energie en eiwitten gebruiken. De ziekte vraagt immers ontzettend veel van je lichaam. Toch kun je door de bijwerkingen van de behandeling tegen kanker minder eetlust krijgen of wordt eten om een andere reden een stuk lastiger.

  Ook kan het zijn dat je je voeding moet aanpassen. Bijvoorbeeld omdat je voedingsgerelateerde klachten hebt als gevolg van kanker of de behandeling van de ziekte of omdat je gewicht verliest. De problemen rondom voeding die voorkomen bij kanker lopen erg uiteen. Het is daarom belangrijk dat je op tijd aan de bel trekt én je goed laat adviseren.

  Oncologiediëtist
  Het kan lastig zijn om te bepalen wanneer je aan de bel moet trekken met voedingsgerelateerde klachten als je behandeld wordt voor kanker. Oncologiediëtist Ingeborg Schoof legt uit wanneer je dat in ieder geval moet doen: ‘Als je in de afgelopen 6 maanden onbedoeld 5% van je lichaamsgewicht bent verloren of 10% of meer in een periode langer dan 6 maanden, is het belangrijk dat je actie onderneemt. Ook wanneer je in een week minder dan de helft eet van wat je nodig hebt, is dat een reden om contact op te nemen met een behandelend specialist. In veel gevallen is het namelijk zo dat je dan voornamelijk spiermassa verliest en geen vetmassa.’

  Je energiebehoefte verhoogt
  En deze spiermassa is juist ontzettend belangrijk wanneer je ziek bent. Ook verhoogt je energiebehoefte als je ziek bent, dus als je hetzelfde blijft eten als normaal, zul je afvallen. ‘Om te herstellen heb je ook veel energie nodig, maar op gewicht blijven is ontzettend lastig,’ legt Ingeborg uit. ‘Helemaal als je eetlust door de de ziekte of de bijkomende stress vermindert. Daarnaast kan de behandeling je misselijk maken of de smaak van voedsel veranderen. Voeding waar je eerst dol op was, kan door chemotherapie ineens naar ijzer of karton smaken.’

  Nauwkeurige berekeningen
  Omdat niemand hetzelfde is, reageert ook iedereen anders op de behandeling tegen kanker. Het advies dat een oncologiediëtist geeft, is dan ook altijd maatwerk. ‘We maken een nauwkeurige berekening van je voedingsbehoefte. We weten precies hoeveel calorieën en eiwitten iemand moet eten om op gewicht te blijven en kunnen vaststellen of en waar een tekort aan is. Het slikken van extra vitamines raden we liever niet aan bij kanker. Mensen hechten grote waarde aan hun warme maaltijd, maar soms lukt het eten daarvan niet goed meer door gebrek aan eetlust. Alternatieven worden dan gevonden in iets wat dan juist wel goed naar binnen gaat: brood, tosti, soep. Liever voldoende calorieen dan voldoende groenten.’

  Tips van de oncologiediëtist
  – Wanneer je ziek bent, kunnen boodschappen doen en eten koken enorm belastende klussen worden. Zoek daarom naar simpel te bereiden gerechten en doe je boodschappen bij voorkeur online. Dat scheelt een hoop energie én tijd.

  – Wanneer je door ziekte om wat voor reden dan ook je eetlust verliest, worden eiwitten belangrijker dan vitamines. Eiwitten stimuleren de aanmaak van spieren. Eiwitten haal je voornamelijk uit vlees, maar ook kaas, nootjes en zuivelproducten zoals kwark en chocolademelk zitten boordevol eiwitten.

  – Voldoende drinken is en blijft ontzettend belangrijk. Wanneer je voldoende vocht in je lichaam hebt, word je ook minder snel misselijk.

  Oncologiediëtetiek
  Diëtistenpraktijk Alimentum heeft 22 spreekuurlocaties in de regio’s Zaanstreek, Amsterdam-Noord, Uitgeest, Heiloo en Obdam. Daarnaast kan de dieetbegeleiding ook thuis plaatsvinden. Saskia de Wit, Ingeborg Schoof, Dewy Brandjes en Lotte Hulsbergen zijn binnen Diëtistenpraktijk Alimentum gespecialiseerd in voedingsadvies bij oncologie.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply