Rate this post
 • Het beste voor je kind
  Rate this post

  Binnen de osteopathie hebben baby’s en kinderen een speciale plek. Het onderzoeken en behandelen van baby’s en kinderen vraagt om een andere aandacht dan bij volwassenen. Het nog jonge mensje is volop in groei en ontwikkeling. Wanneer het lichaam in deze groei verstoord wordt, heeft dit directe gevolgen op de verdere ontwikkeling. Voor het kindje is het dan ook van belang dat problemen zo vroeg mogelijk behandeld worden. Osteopathie is een therapievorm die hiervoor zeer geschikt is.

  Bij Osteopathie Landsmeer zie ik zeer veel baby’s en kinderen met uiteenlopende lichamelijke problemen. Osteopathie is een behandelmethode die een uitgebreide scala aan klachten kan verhelpen. Huilbaby’s hebben zeer veel baat bij de behandeling. Darmkrampjes, reflux, overstrekken en hikken zijn zomaar een paar klachten waarbij osteopathie een zeer goed resultaat heeft. Soms kan een klacht in een paar behandelingen verholpen zijn.

  Baby’s
  Bij baby’s ontstaan de klachten vaak al in de baarmoeder. Denk aan hikken en klachten tijdens de bevalling. Soms worden deze klachten in de loop van de eerste weken of maanden pas duidelijk.
  In de baarmoeder kan er ook al veel gebeuren dat de ontwikkeling verstoort. Sommige baby’s worden geboren met de navelstreng om de hals. Dit heeft tot gevolg dat de structuren in de hals, zoals spieren en bindweefsel, maar ook de keel, luchtpijp en slokdarm bekneld hebben gezeten en klachten geven. Pijn, kortademigheid, piepen en slikstoornissen zijn een paar klachten die hiervan het gevolg kunnen zijn.
  Tijdens de bevalling krijgt het lichaam van het ongeboren kind grote krachten te verduren. Deze krachten zijn over het algemeen goed op te vangen door de beweeglijkheid van het lichaampje en de schedel.
  Wanneer de bevalling erg lang duurt of juist te snel is gegaan, kan het gevolgen hebben voor de gezondheid en het functioneren van het kindje. Klachten kunnen tevens ontstaan als de bevalling niet-natuurlijk was. Dit kan leiden tot een blokkade in de nek, waardoor het zenuwstelsel overprikkeld raakt. Je baby raakt dan zelf ook snel overprikkeld. Dit uit zich als onrust, slecht slapen, overstrekken en overmatig huilen.
  Vanuit de nek lopen belangrijke zenuwen naar de organen in de buikholte. Een blokkade in de nek zorgt voor een verminderde bezenuwing van de organen. Hierdoor kan de vertering verstoord raken. Blokkades in de nek of elders in het lichaam geven eveneens een verhoogde (spier)spanning in het lichaam. Wanneer dit éénzijdig is, ontstaat er bijvoorbeeld een voorkeurshouding naar één zijde. Het kindje kan ook stijf aanvoelen. Overstrekken is hiervan eveneens een teken.

  Kinderen
  In de praktijk komen kinderen met klachten binnen die volwassenen ook ervaren. Denk hierbij aan darmklachten, hoofdpijnklachten en lage rugklachten. Maar ook vermoeidheid bijvoorbeeld. Problemen met de motorische ontwikkeling, eczeem, keel-, neus- en oorproblemen, hyperactiviteit en kaakproblemen zijn eveneens klachten waarmee je naar de osteopaat kunt gaan.
  Kinderen hebben ook specifieke klachten als leerstoornissen, concentratiestoornissen, spraakproblemen, slecht slapen en snel overprikkeld zijn.

  Het is een mooie ontwikkeling dat steeds meer ouders hun weg vinden naar de osteopaat met hun baby of kind. Iedereen wil toch dat zijn kindje goed in zijn vel zit!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply