Rate this post
 • Het gaat niet om de tegenslag; maar hoe je ermee omgaat
  Rate this post

  Wat zou het toch mooi zijn als alles van een leien dakje zou gaan. Dat je nooit ergens tegen aan hoeft te lopen; zowel letterlijk als figuurlijk. Of je nou letterlijk je teen gekneusd of dat je genoodzaakt bent een nieuwe baan te zoeken, het is allemaal even vervelend. Maar het leven zou ook wel heel saai zijn als er nooit wat mis zou gaan. Want het grootste geluk vind je misschien nog wel in het overwinnen van je obstakels.

  Een tikkeltje eigenwijs
  We kunnen het toch vaak niet laten om te wensen dat het anders was. Soms gaan we zelfs zo ver dat we tegenslagen negeren. Zeker als we ouder worden kunnen dingen lastiger worden. Op een bepaalde leeftijd kan het zelfs zijn dat lopen minder soepel gaat, iets wat je altijd als vanzelfsprekend hebben beschouwd. Omdat je niet je er niet aan wilt geven, ga je stug door. Terwijl de simpele keuze een wandelstok aan te schaven een heleboel zou kunnen schelen. En dat geldt trouwens voor ieder stadium in het leven: soms kan het vinden van de juiste hulp(middelen) het verschil maken.

  Relativeer
  Wanneer je soms wel kan wegkwijnen door zelfmedelijden, hoor je andere mensen wel eens zeggen dat er ook mensen zijn die in armoede leven. En dat is natuurlijk ook zo, en het is goed om daar bij stil te staan, maar meestal voel je je daardoor alleen nog maar slechter. Iedereen mag zich wel eens slecht voelen of zich ergens druk om maken. Wat wellicht een betere manier is om te relativeren is dat bijna alle gevoelens tijdelijk zijn. Vraag jezelf dus: zou ik mij hier over een week, maand of jaar nog druk over maken?

  Accepteer
  Wat ook belangrijk is, is dat je jezelf aanleert om uit de vicieuze cirkel van piekeren te komen. Dit kun je doen door te accepteren dat je je gewoon even slecht voelt. Dit betekent niet dat je het leuk hoeft te vinden, maar dat je accepteert dat dit nu de situatie is en dat je jezelf de ruimte geeft je zo te voelen. Zo voorkom je dat je je gaat slecht voelen om het slecht voelen!

  Loop niet op de zaken vooruit
  Het liefst los je al je problemen natuurlijk zo snel mogelijk op, maar dat is niet altijd mogelijk. Soms duurt het namelijk langer voordat je over bepaalde zaken duidelijkheid hebt. Als er verder niks meer aan kunt doen, kan dat heel frustrerend en stressvol zijn. Maar het heeft geen zin om erom te stressen, want dat verandert niks. Als je het moeilijk vindt om het van jezelf af te zetten, schrijf het dan in ieder geval van je af. Door het namelijk fysiek op papier te zetten, kun je het ook makkelijk van jezelf afzetten. Ook helpt het om jezelf, op de momenten dat je erover gaat malen, af te leiden door bijvoorbeeld te gaan sporten.

  Tegenslagen zijn ook waardevol
  Perfect, perfect, perfect… Helaas wordt in onze samenleving perfectie als het doel gezien. Op social media wordt selectief alleen het beste van beste laten zien en we denken allemaal dat het maar normaal moet zijn. Maar voordat je ergens echt goed in wordt, zul je fouten moeten maken (alleen deze worden meestal niet gedeeld). En die fouten moet je daarom leren te waarderen. Elke fout betekent namelijk dat je weer iets geleerd hebt waardoor je beter kunt worden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply